Patru noi parcuri eoliene în județul Caraș-Severin
Ministerul Mediului a emis vineri acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene ce urmează să fie dezvoltate în județul Caraș-Severin. Cu un total de 81 de turbine, aceste proiecte vor juca un rol crucial în decarbonizarea sistemului energetic național și în atingerea obiectivelor legate de sursele regenerabile de energie.
Potrivit anunțului făcut de Ministerul Mediului, parcurile eoliene sunt planificate să fie amplasate în comunele Ciuchici, Naidăș, Sasca Montană, Răcășdia, Vrani, Berliște și Ciclova Română. Fiecare parc va avea șase turbine, cu o putere instalată de 6,2 MW, și va fi echipat cu sisteme de stocare a energiei electrice. Proiectul are o perioadă estimată de execuție de 36 de luni.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat importanța acestor proiecte în contextul schimbărilor climatice.
„Suntem datori să identificăm soluții pentru protejarea naturii și a umanității. Asemenea investiții, ce produc energie din surse regenerabile, prezintă numeroase beneficii, printre care și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, diversificarea aprovizionării cu energie și reducerea dependenței față de piețele de combustibili fosili”, a declarat ministrul Fechet.
Aceste parcuri eoliene vor contribui semnificativ la înlocuirea capacităților poluante și la îndeplinirea obiectivelor în ceea ce privește sursele regenerabile de energie în sectorul energiei electrice. De asemenea, dezvoltarea acestor surse de energie verde va crea noi locuri de muncă ecologice în România, a mai punctat ministrul Mediului.
Apel de proiecte pentru investiții privind energia regenerabilă
Pe de altă parte, ministerul Energiei a lansat joi apelul de proiecte din cadrul Fondului pentru Modernizare vizând Programul-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei – Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum.
Proiectele trebuie depuse în platforma electronică dedicată FM, MySMIS2021, termenul de închidere a apelului fiind 23 iulie 2024, ora 17:00.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că valoarea totală a investițiilor va depăși 2 miliarde de euro. Acestea vor genera locuri de muncă mai bine plătite și prețuri mai mici la facturi pentru români și companii. De asemenea, s-a anticipat finanțarea a 1700-2000 MW în capacități noi de producție, plus alte capacități pentru autoconsum, cu un minim de 70% energie destinată consumului local.
Ministrul a subliniat că aceste proiecte sunt planificate să fie finalizate în următorii doi ani.