Listarea a patru emisiuni de obligaţiuni emise de patru primării a fost aprobată de Consiliul de Administraţie (CA) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) săptămâna trecută. Valoarea cumulată a acestora este de 82 milioane lei, potrivit unui comunicat emis luni de operatorul de piaţă.
Cele mai mari valori reprezintă emisiunile de obligaţiuni ale primăriilor din Bacău şi Bistriţa, judeţul Suceava.
Municipalitatea Bacău a atras, în luna august, 40 milioane lei printr-o ofertă publică de vânzare de obligaţiuni. Destinaţia fondurilor a fost rambursarea unui împrumut, de 35 milioane lei, contractat de municipalitate de la Raiffeisen Bank pentru investiţii locale. Primăria a emis 400.000 de obligaţiuni, cu o valoare nominală de 100 de lei şi cu o perioadă de maturitate de 17 ani. Dobânda titlurilor reprezintă media dobânzilor la depozite (ROBID) şi la credite (ROBOR) de pe piaţa monetară la şase luni, la care se adaugă 0,85 puncte procentuale.
Autoritatea locală mai are listate la BVB două emisiuni de obligaţiuni, în valoare cumulată de 70 milioane lei.
Primăria Bistriţa a vândut în octombrie obligaţiuni în valoare de 35 milioane lei pe piaţa de capital. Titlurile au o maturitate de 20 de ani, iar dobânda va fi plătită trimestrial şi va fi egală cu media aritmetică a dobânzilor la credite şi depozite la trei luni, plus o marjă de 0,8%.
Totodată, au fost aprobate şi listările unei emisiuni de obligaţiuni ale primăriilor comunei Aninoasa, judeţul Dâmboviţa, în valoare de trei milioane de lei, şi a unui împrumut de patru milioane de lei al primăriei Siret.
Obligaţiunile comunei Aninoasa au fost emise la finele anului trecut şi au o perioadă de maturitate de 12 ani. Randamentul este calculat în funcţie de dobânda la credite plus 1,2%.
Primăria Siret, judeţul Suceava, a derulat în luna iulie o emisiune de obligaţiuni în valoare de patru milioane de lei. Titlurile au o dobândă de 15,5% pentru primul cupon, iar pentru următoarele randamentul este calculat în funcţie de media dobânzilor ROBID şi ROBOR la şase luni plus 1,5%.
În prezent, la BVB sunt listate 27 de emisiuni de obligaţiuni emise de autorităţi locale, în valoare cumulată de 623 milioane lei.
Membrii Consiliului de Administraţie au decis, de asemenea, să reducă perioada derulării vânzărilor speciale la ordin, de la trei zile la o zi. Vânzare specială la ordin se utilizează pentru cedarea unor pachete de acţiuni mai mari sau egal cu 5% din capitalul unei companii, sau pentru tranzacţiile ale căror valori depăşesc 500.000 de euro. Administratorii BVB au hotărât ca tranzacţiile de vânzare specială la ordin să fie acceptate şi pentru pachete mai mici de 5% din acţiunile unei companii, în cazul executării contractelor de garanţie reală mobiliară sau financiară.
Pe de altă parte, administratorii bursei au decis introducerea la tranzacţionare a produselor structurate, titluri care pot avea la bază o gamă largă de active suport, precum indici bursieri sau curs valutar, aur, petrol sau orice altă marfă, combinaţii de active şi instrumente financiare. Aceste instrumente sunt de regulă emise de băncile de investiţii sau fondurile de investiţii, în baza unui prospect de emisiune şi sunt adaptate la profilul de risc al investitorilor.
Emitentul acestor produse structurate activează şi ca market-maker pentru titlurile respective, oferind contraparte atât pentru vânzare, cât şi pentru cumpărare.
În şedinţa de săptămâna trecută, administratorii BVB l-au împuternicit pe directorul general al operatorului de piaţă, Anca Dumitru, să reprezinte bursa în Consiliului Director al Institutului de Guvernanţă Corporativă. BVB este fondatorul institutului.
Sursa: Mediafax