Patru orase au redus birocratia

Centrul pentru Reforma Institutionala si Sectorul Informal (IRIS) este o organizatie non-profit afiliata Universitatii din Maryland, SUA. Unul dintre programele IRIS, sprijinite de Ambasada SUA la Bucuresti si personal de fostul ambasador James Rosapepe, a avut ca scop imbunatatirea mediului de afaceri al intreprinderilor mici si mijlocii si a urmarit reducerea reglementarilor excesive care impiedica dezvoltarea sectorului privat. Din cele 80 de orase care au fost invitate sa ia parte la program

Centrul pentru Reforma Institutionala si Sectorul Informal (IRIS) este o organizatie non-profit afiliata Universitatii din Maryland, SUA. Unul dintre programele IRIS, sprijinite de Ambasada SUA la Bucuresti si personal de fostul ambasador James Rosapepe, a avut ca scop imbunatatirea mediului de afaceri al intreprinderilor mici si mijlocii si a urmarit reducerea reglementarilor excesive care impiedica dezvoltarea sectorului privat. Din cele 80 de orase care au fost invitate sa ia parte la programul „Simplu si Rapid”, 29 s-au aratat interesate sa participe. Giurgiu, Timisoara, Cluj si Iasi au indeplinit cu succes criteriile programului, devenind Orase cu un Climat Propice Afacerilor. Administratiile din cele patru orase au redus obstacolele birocratice din calea afacerilor, grabind lansarea in afaceri a unor intreprinzatori.
Giurgiu este campion
Giurgiu s-a dovedit cel mai rapid oras din programul „Simplu si Rapid”, fiind primul care a finalizat pachetul de masuri pentru reducerea birocratiei. Consiliul Local Giurgiu a eliminat autorizatia de functionare eliberata de Primarie inca din luna august 2000. Cererile de obtinere a avizelor sanitare, PSI si mediu pot fi depuse simultan. Pentru a reduce durata de obtinere a avizelor necesare functionarii, Giurgiu a creat un ghid informativ care descrie intreaga procedura, iar in plus colaboreaza cu birourile notariale pentru a creste eficienta relatiei administratie locala – intreprinzator. Totodata, Primaria Giurgiu a infiintat si un birou unde firmele pot depune reclamatii referitoare la problemele pe care le intampina in relatia cu autoritatile. Prima reclamatie a fost inregistrata pe 16 noiembrie 2000 si solutionata chiar in cursul saptamanii urmatoare.
Giurgiu a redus timpul necesar acordarii autorizatiei de construire de la 30 la 10 zile. Certificatele de inmatriculare si codurile fiscale se elibereaza simultan si rapid in Giurgiu si Timisoara, datorita cooperarii, in ambele orase, dintre Camera de Comert si Administratia Financiara locala. In plus, Giurgiu a raspuns cererii comunitatii de afaceri de a incheia contracte de inchiriere pe termen lung si acest lucru a incurajat deja firmele sa investeasca in spatiile inchiriate. 28 de societati au semnat contracte de inchiriere pe termen de 4 ani pentru spatii intr-un imobil apartinand Primariei Giurgiu.
Alte trei orase s-au alaturat, in cadrul programului „Simplu si Rapid”, localitatii de pe Dunare: Timisoara a eliminat autorizatia de functionare eliberata de Primarie printr-o decizie a Consiliului Local din septembrie anul trecut. Primarul din Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, spunea atunci ca „in conditiile in care eliberarea acestei autorizatii reprezenta o sursa de venituri nesemnificativa pentru Primarie, este clar ca putem obtine informatia din alte surse si putem elibera firmele de aceasta cerinta suplimentara”. Timisoara a permis depunerea simultana a cererilor pentru avizele sanitare, PSI si de mediu si, pe langa aceasta, s-a infiintat un birou unic pentru depunerea tuturor cererilor, scutind firmele de a consuma mult timp umbland de la un ghiseu la altul. Timisoara a redus timpul necesar acordarii autorizatiei de construire la 15 zile. Certificatele de inmatriculare si codurile fiscale se elibereaza simultan si rapid in Timisoara.
Funar si Simirad sunt „simpli si rapizi”
A urmat Cluj-Napoca: „orasul lui Funar” a eliminat tot in septembrie anul trecut autorizatia de functionare eliberata de Primarie. La fel ca si in celelalte doua cazuri, si la Cluj-Napoca cererile de obtinere a avizelor sanitare, PSI si mediu pot fi depuse simultan, la acelasi ghiseu. Pentru a reduce durata de semnare a contractelor cu societatile furnizoare de utilitati, Primaria a infiintat un birou specializat, care a inceput sa functioneze din data de 1 octombrie 2000. In aceste conditii, firmele pot semna contracte cu societatile furnizoare de utilitati in maximum 7 zile. Cluj-Napoca a redus timpul necesar acordarii autorizatiei de construire de la 90 la 30 de zile, iar certificatele de inmatriculare si codurile fiscale se elibereaza simultan si rapid in acest municipiu, datorita cooperarii dintre Camera de Comert si Administratia Financiara locala.
In fine, la 16 februarie 2001, fostul Ambasador SUA in Romania, James Rosapepe, inmana oficial Primarului de Iasi, Constantin Simirad, si Presedintelui Camerei de Comert, Mihail Vlasov, insemnele ce desemneaza aceasta localitate ca fiind unul dintre orasele care au finalizat programul „Simplu si Rapid”. Iasiul a eliminat autorizatia de functionare eliberata de Primarie prin Decizia Consiliului Local nr. 242/25.09. 2000. Ca urmare a faptului ca Ordonanta Nr. 99 publicata in Monitorul Oficial pe 1 septembrie 2000 reintroduce acest act ca fiind obligatoriu incepand cu ianuarie 2001, Primaria Iasi a simplificat procedura de obtinere a acestei autorizatii. Conform noii proceduri, autorizatia se poate obtine in 48 de ore. Autorizatiile de construire se pot obtine in doar 12 zile. Firmele nu mai sunt obligate sa obtina diferite avize necesare pentru dobandirea autorizatiei de functionare, deoarece Primaria elibereaza un „aviz unic” pe baza programului GIS (Geographic Information System). Certificatele de inmatriculare si codurile fiscale se elibereaza simultan si rapid si in municipiul Iasi.