Care vor fi consecințele abandonării Ucrainei
Fiona Hill, expertă în Rusia, a indicat câteva scenarii care s-ar putea derula pe fondul actualului refuz al republicanilor de a furniza mai mult ajutor Ucrainei. În opinia ei, abandonarea Ucrainei ar putea duce la o proliferare a armelor nucleare, ar putea împiedica eforturile Americii de a se angaja în diplomație pe tot globul și i-ar conferi președintelui rus Vladimir Putin o și mai mare putere în contextul în care încearcă să extindă granițele țării sale, scrie CNBC.
După cum a explicat Hill: „Dacă Statele Unite nu adoptă proiectul de lege pentru aprobarea ajutorului suplimentar acordat Ucrainei și avem membri ai Congresului care cer ca Statele Unite să se retragă din Ucraina, Putin va putea schimba acest lucru și va spune: ”Iată. Statele Unite sunt un aliat nesigur. Statele Unite nu sunt un lider mondial.”
Ea a respins afirmațiile unora dintre congresmeni, precum cea a lui Matt Gaetz, potrivit cărora ajutorul american pentru Ucraina îi privează pe americani de banii care, altfel, putea fi cheltuiți acasă.
Armele înseamnă locuri de muncă
Ea a spus: „Furnizăm arme Ucrainei, le cumpărăm de la marii producători de sisteme de apărare aici, în Statele Unite, care, evident, oferă locuri de muncă pentru oamenii care le produc. Și apoi ne întoarcem și comandăm mai multe pentru că ne îmbunătățim propriile stocuri de arme. Toate acestea fac parte din propriul nostru sistem. Acești producători din domeniul apărării înseamnă un număr imens de locuri de muncă în Statele Unite, așa că înarmarea Ucrainei înseamnă crearea și menținerea semnificativă a locurilor de muncă în America și, de asemenea, în Europa și în alte părți”.
Hill este cunoscută pentru că, în timpul administrației Trump, a fost consilieră pentru Rusia. În ultimele luni, ea a analizat de mai multe ori interacțiunile fostului președinte american cu Vladimir Putin.
Senatorul J.D. Vance din Ohio și candidatul republican la președinție Vivek Ramaswamy se numără printre republicanii care s-au confruntat cu reacții dure pentru că au afirmat că Ucraina ar trebui să renunțe la o parte din teritoriul său pentru a ajuta la încheierea războiului. Hill a remarcat că Putin a avut același argument.
Argumentul „Orientul Mijlociu”
Hill a subliniat: „S-ar putea să existe și un impuls din partea multor alte țări de a spune că trebuie să ne oprim, trebuie să ne concentrăm asupra dezastrului din Gaza, să facem ca Rusia și Ucraina să înceteze războiul. Putin are deja acest argument, încercând să facă alte țări să spună: „Uite, mereu ne confruntăm cu problemele Europei. Acum trebuie să ne ocupăm de situația din Orientul Mijlociu. Acest lucru este mai important pentru toată lumea.”
Putin speră, probabil, că se va face presiune și asupra Ucrainei în acest fel, pentru a se așeza la masa negocierilor din cauza imperativului internațional de a se concentra asupra crizei din Orientul Mijlociu”.
După cum subliniază CNBC, predicțiile lui Hill, care a asistat la tendințele autoritare ale lui Donald Trump și care a studiat politica dusă de Putin de ani de zile, nu ar trebui ignorate.
Fiona Hill a oferit o mărturie din cele mai dure la audierile privind procesul de destituire, relatând că administrația Trump a trimis o delegație în Ucraina într-o misiune de politică internă fără legătură cu politica de securitate națională.
Ca bună cunoscătoare a realităţilor din Rusia, care a crescut în Marea Britanie şi a trăit în SUA, ea susține că cele trei ţări au în comun schimbări apărute parțial din cauza distrugerii industriilor grele. Acest fapt a provocat o „criză a oportunităţii” şi a deschis calea ascensiunii la putere a liderilor populişti precum Putin, premierul britanic Boris Johnson şi Trump, pentru că ei au prins pe un teren al anxietăţilor şi suferinţelor celor care s-au simţit dați deoparte.