ce sunt construite. Peretii din lemn, beton sau alte materiale inlocuiesc din ce in ce mai des sistemul traditional (pereti de caramida, stalpii de rezistenta din beton armat si plansee de beton). Incet, incet, noile tehnologii castiga teren, si investitorii isi propun sa construiasca angro locuinte folosind lemnul, betonul, BCA sau chiar cadrele metalice. In primul semestru al acestui an, constructorii au prins curaj si au anuntat ansambluri intregi de case construite din astfel de materiale. Ca urmare, potentialii cumparatori de „case la pachet” trebuie sa cunoasca cu exactitate in ce consta tehnologia folosita si ce tipuri si cantitati de materiale sunt utilizate, ceea ce in termeni de specialitate este cunoscut ca „devizul lucrarii”. Numai in cunostinta de cauza se pot face comparatii intre ofertele de case si preturile reale ale acestora. Ca principale avantaje, noile tehnologii (lemn, beton, BCA si metal) permit o rapiditate a executiei – intre cateva saptamani si cateva luni – si o reducere a costurilor pana la 40%. Ce diferente exista fata de sistemul „traditional”? In primul rand durabilitatea, apoi costurile de intretinere a constructiei in timp (reparatiile) si costurile cu incalzirea.Daca viitoarele constructii sunt bine izolate din punct de vedere termic, nu are foarte mare importanta materialul predominant din care sunt executate. Pot fi case calduroase, chiar daca sunt realizate din beton (considerat cel mai „rece” material), in conditiile in care sunt bine izolate („captusite” cu polistiren sau sisteme speciale). „Importanta la materialul de construire este capacitatea de izolare termica. Cum se preconizeaza ca in 2007 gazul va fi mult mai scump, acest aspect se va dovedi crucial”, declara Adrian Crivii, presedinte al firmei de evaluare Darian Rom Suisse.

Casele din lemn sunt la moda
Ca sistem de construire, peretii tip sandvis din lemn se folosesc in special pentru casele de vacanta. Dar constructorii au inceput sa aiba clienti si pentru case de locuit permanent, si de aceea au propus ansambluri rezidentiale cu locuinte din lemn. In Corbeanca, exista trei astfel de oferte: in Paradisul Verde, in grupul de vile al firmei si in Satul American. Preturile sunt in medie de 350 euro/mp, la cheie, cu finisaje superioare, teren inclus si TVA.
avantaje:
+ Sunt calduroase, dupa caramida Porotherm lemnul fiind considerat cel de-al doilea din acest punct de vedere
+ Se ridica rapid, in maximum trei luni
+ Sunt mai ieftine cu 20-40%, in functie de grosimea peretilor si de materialele folosite pentru izolarea termica a peretilor
+ Pot fi usor modificate ca design exterior sau compartimentare interioara

dezavantaje:
– necesita costuri mai mari de intretinere in timp
– au o durata de viata mai mica decat cele de caramida
– nu se pot ridica constructii mai inalte de doua etaje
– sunt „mancate” de insecte, daca lemnul nu este bine tratat cu substante speciale

Casele din BCA sunt un compromis
Firma Romedil 95 Construct realizeaza un cartier intreg de case din BCA in Mogosoaia, langa Bucuresti. Preturile caselor, cu tot cu TVA, variaza intre 65.000 euro si 110.000 euro, in conditiile in care au suprafete construite generoase, de peste 200 mp, si terenuri aferente de 400-500 mp. O casa este ridicata intr-o perioada cuprinsa intre sase luni si un an de la contractare. Preturile scazute au atras repede clienti, in numai trei luni fiind completat primul proiect Casa din Vis 1, de 20 case, si lansat pe piata cel de-al doilea proiect, de 38 de case.Mai nou, BCA-ul este considerat de unii constructori ca fiind un tip special de caramida, altii il claseaza intr-o categorie distincta.
avantaje:
+ este mai ieftin decat caramida obisnuita (cu 10-25%)
+ mai usor
+ sistemul de construire mai rapid

dezavantaje:
– mai slab izolant termic decat caramida obisnuita sau cea de tip Phoroterm
– unele zvonuri, extrem de controversate, afirma ca este un material nesanatos, cancerigen
– este mai casant

Casele din beton sunt cele mai trainice
Compania Andami, distribuitor de ciment si de agregate de beton, detine un patent pentru un sistem de construire special, din beton turnat intre panouri de polistiren. Pentru a pune in practica aceasta varianta, Andami construieste 20 de case la Corbeanca, primele cinci fiind prevazute a fi date in folosinta in luna octombrie. Preturile vilelor cu suprafete mari, de 225-260 mp, cu finisaje la cheie variaza intre 90.000 euro si 115.000 euro; in pret este inclus si terenul aferent, fiecare in jur de 600 mp.
avantaje:
+ sunt cele mai rezistente; in caz de cutremur, cu siguranta locatarii nu vor avea nici o problema
+ sunt durabile, timp de mai multe generatii
+ sunt mai ieftine pe metru patrat, din cauza sistemului de prefabricare
+ se ridica rapid, in maximum trei luni, cu finisari la cheie

dezavantaje:
– in general, daca nu sunt izolate, casele doar din beton sunt cele mai reci dintre toate categoriile de constructii (vezi blocurile din panouri ceausiste). Dar sistemul occidental folosit si de Andami, de izolare termica cu placi de polistiren, inlatura acest inconvenient
– nu sunt flexibile ca design: o data montate, nu se mai pot modifica

Casele din metal sunt cele mai usoare

Casele metalice sunt o noutate pentru Romania, firma Condem fiind prima care realizeaza astfel de constructii rezidentiale. Constructiile metalice sunt mai obisnuite pentru hale industriale si depozite, dar in cazul in care sunt bine izolate si finisate, pot fi amenajate ca spatii permanente de locuit. Firma Condem realizeaza case de acest gen pentru export si pentru doua cartiere ce se vor ridica prin ANL, cu statul, dar poate executa la comanda si case pentru particulari. Pretul caselor la cheie este de 300 euro/mp.
avantaje:
+ principalul avantaj este ca se executa rapid, in maximum 30-40 de zile
+ locuintele metalice sunt mai ieftine cu circa 20% fata de alte sisteme
+ sunt de zece ori mai usoare decat locuintele normale si de aceea pot fi montate pe orice fel de teren
+ nu necesita multe reparatii in timp, fiind garantate pentru circa 100 de ani
+ pot fi „demontate” si mutate

dezavantaje:
– Din cauza prefabricarii, au interioarele si exterioarele simpliste, nemodelabile
– daca nu sunt bine izolate, sunt mai reci