China menține în permanență submarine nucleare
Evaluarea privind armata chineză a arătat că flota chineză de șase submarine cu rachete balistice din clasa Jin efectuează patrule „aproape continue” din Insula Hainan în Marea Chinei de Sud. Echipate cu o nouă rachetă balistică cu rază de acțiune mai mare, acestea pot lovi partea continentală a Statelor Unite, spun analiștii, potrivit Reuters.
Nota din raportul de 174 de pagini a atras puțin atenția publicului atunci când a fost publicată la sfârșitul lunii noiembrie, dar arată îmbunătățiri cruciale ale capacităților chineze, potrivit a patru atașați militari regionali familiarizați cu operațiunile navale și a altor cinci analiști de securitate.
Chiar dacă acordul AUKUS va permite Australiei să își echipeze primele submarine cu propulsie nucleară în următoarele două decenii, patrulările constante ale rachetelor balistice chinezești pe mare pun presiune pe resursele Statelor Unite și ale aliaților săi, care își intensifică desfășurările în stilul Războiului Rece.
„Vom dori ca SSN-urile noastre (n.r. o denumire americană pentru un submarin de atac cu propulsie nucleară) să încerce să le urmărească … astfel încât solicitările suplimentare pentru resursele noastre să fie clare”, a declarat Christopher Twomey, un cercetător în domeniul securității la Școala navală postuniversitară a SUA din California, vorbind în calitate privată. „Dar ideea aici este că informațiile – patrulările aproape continue – s-au schimbat atât de rapid încât nu știm ce s-a mai schimbat”.
Marina americană deține, de asemenea, aproximativ două duzini de submarine de atac cu propulsie nucleară în Pacific, inclusiv în Guam și Hawaii, potrivit Flotei din Pacific. În cadrul AUKUS, submarinele cu propulsie nucleară americane și britanice vor fi desfășurate din Australia de Vest începând cu 2027.
Rachetele nucleare pot lovi oricând SUA
Noile patrule ale Chinei denotă îmbunătățiri în multe domenii, inclusiv în logistică, comandă, control și armament. Ele arată, de asemenea, cum China începe să își opereze submarinele cu rachete balistice în același mod în care Statele Unite, Rusia, Marea Britanie și Franța au făcut-o timp de decenii, spun atașații militari, foștii submariniști și analiștii de securitate.
„Patrulele lor de descurajare” le permit să amenințe cu un contraatac nuclear chiar dacă rachetele și sistemele de pe uscat sunt distruse. Conform doctrinei nucleare clasice, acest lucru descurajează un adversar să lanseze un atac inițial.
În prezent, submarinele chineze sunt echipate cu rachete de a treia generație, JL-3, a declarat generalul Anthony Cotton, comandantul Comandamentului Strategic al SUA, în cadrul unei audieri în Congres în luna martie.
Cu o rază de acțiune estimată la peste 10.000 de kilometri (6.214 mile) și transportând mai multe focoase, JL-3 permite Chinei să ajungă pentru prima dată în Statele Unite continentale din apele de coastă chinezești, se arată în raportul Pentagonului.
Rapoartele anterioare precizau că JL-3 nu ar urma să fie desfășurat până când China nu își va lansa submarinele de ultimă generație Type-096 în anii următori.