Nivelul de neperformanţă la creditele pentru microîntreprinderi este de 45-50%; creditarea lor, un risc prea mare

Nivelul de neperformanţă la creditele pentru microîntreprinderi este de 45-50% şi, deşi sistemul bancar are un exces de lichiditate şi ar vrea să le crediteze, riscul e prea mare, a afirmat Mihai Pătrulescu, economist senior la UniCredit Bank, într-o conferinţă de specialitate.

 

'Avem mai puţine insolvenţe, dar pentru companii mai mari. Din punctul meu de vedere, acest lucru este strict legat de structura pe care o avem în economia României. Dacă ne uităm la numărul de firme din România, 92% dintre acestea sunt microîntreprinderi cu până la nouă angajaţi. Pe lângă asta, riscul cu care se confruntă aceste microîntreprinderi şi, când vorbim de bănci, nivelul de neperformanţă pentru creditele către microîntreprinderi este undeva în jur de 45-50%. Ce cred că se întâmplă este un fenomen de insolvenţă în lanţ când vorbim de România', a spus Pătrulescu.

 

Potrivit acestuia, în momentul în care o IMM intră în insolvenţă, trage şi alte microîntreprinderi.

'Microîntreprinderile, de obicei, au ca parteneri comerciali alte microîntreprinderi; pentru că volumul lor de muncă este destul de strâns nu au acces la piaţa companiilor multinaţionale, atunci ele trebuie să aibă parteneri comerciali tot o microîntreprindere. În momentul în care o IMM intră în insolvenţă, trage cu ea o serie de alte microîntreprinderi. Sistemul bancar în acest moment are un exces de lichiditate şi ar vrea să crediteze, dar nu poate să crediteze pe partea de microîntreprinderi pentru că riscul e prea mare, iar partea de companii foarte mari, pe care vrea să le crediteze, primeşte finanţare de la companiile mamă', a explicat economistul UniCredit Bank. AGERPRE