Prințul Paul al României a fost arestat preventiv în Malta, până pe data de 9 mai. Acesta a fost reținut duminică, pe data de 28 aprilie, într-un resort din această țară.
Prințul Paul al României, arestat preventiv în Malta
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat pe rețelele de socializare că Prințul Paul al României a fost arestat preventiv în Malta.
„Din informațiile pe care le avem, solicitarea acestuia, de a fi eliberat pe cauțiune, a fost respinsă, decizie care poate fi însă contestată. După cum știți, acesta a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, în dosarul Ferma Băneasa”, a scris ea pe Facebook.
Alina Gorghiu a adăugat că Ministerul Justiției va continua demersurile și va depune eforturi pentru ca prințul Paul să-și execute pedeapsa în România, așa cum procedează cu orice fugar al statului român.
„Vom informa cu privire la etapele procedurale ulterioare. Vom furniza toate documentele și informațiile necesare pentru ca instanța din Malta să accepte predarea fugarului”, a conchis ea.
Paul Phillipe al României, unul dintre fugarii celebri ai țării noastre, a fost capturat duminică în Malta. Acesta se afla în vacanță, la un resort, după ce fusese eliberat pe cauțiune de o instanță din Franța. A fost reținut de polițiști și ridicat de la locul de cazare.
Paul Phillipe era în fugă de aproape patru ani din România, fiind condamnat la o pedeapsă de 3 ani și 4 luni de închisoare. Mandatul european de arestare emis pe numele său era încă activ. Cu toate acestea, Franța a decis să refuze extrădarea lui. Autoritățile române au colaborat cu polițiștii din Malta pentru capturarea lui din resortul unde se afla cazat.
Franța a respins cererea de extrădare a Prințului Paul
Amintim că pe 6 aprilie, Ministerul Justiției a anunțat că instanța din Franța a respins definitiv cererea de extrădare a Prințului Paul al României către autoritățile române, invocând o compunere ilegală a completului de judecată din România.
Reprezentanții Ministerului Justiției au explicat că unul dintre judecători nu și-ar fi depus jurământul la preluarea funcției. Cu toate acestea, procurorul de caz de la Parchetul francez a declarat recurs. Însă nu a furnizat motivarea în timp util. Astfel, recursul a fost considerat decăzut, iar decizia instanței de fond a rămas definitivă.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat joi că nu a primit încă niciun răspuns de la omologul său francez cu privire la situația Prințului Paul al României, a cărui cerere de extrădare a fost respinsă definitiv de justiția franceză din cauza unei defecțiuni procedurale. Gorghiu a adăugat că se așteaptă să obțină informații despre acest caz de la omologul său francez. Mai multe puteți citi aici.