Paul de România nu va fi extrădat în ţara noastră. Justiţia franceză a luat această decizie, iar hotărârea este definitivă, a confirmat Ministerul Justiţiei de la Bucureşti sâmbătă, 6 aprilie.
Victorie pentru Paul de România în Franța. Judecătorii au respins cererea de extrădare
Paul de România nu va fi extrădat. Din păcate pentru autorităţile din România, care au făcut acest demers, instanţa din Franța a refuzat extrădarea. Judecătorii din Hexagon au motivat totul prin compunerea nelegală a completului de judecată din ţara noastră.
Totul a fost fost confirmat sâmbătă, 6 aprilie, de către ministrul Justiţiei de la Bucureşti, Alina Gorghiu.
Ea a explicat că acest fugar este la fel de important ca orice alt fugar din România. În ceea ce privește procedura, Ministerul Justiției nu a stat pasiv niciun moment.
Gorghiu afirmă că toate documentele solicitate au fost transmise la timp, împreună cu informații despre condițiile de detenție, care se spune că erau conforme cu standardele europene, acolo unde urma să fie încarcerat Paul de România.
Ministrul Justiției spune că instanța de fond din Franța a respins predarea invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România.
„Instanța de fond din Franța a respins predarea invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România. Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcție.
Instanța franceză si-a depășit evident competențele atribuite prin decizia-cadru JAI 2002/584 privind mandatul european de arestare.
Procurorul de caz a declarat recurs, însă nu a motivat în termen calea de atac, așa că a fost decăzut din termen, iar hotărârea primei instanțe a rămas definitivă”, a transmis Alina Gorghiu, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției.
România nu va abandona demersurile
Alina Gorghiu afirmă că nu se va abandona cazul lui Paul de România. Se fac demersuri către ministerul omolog din Franța, pentru identificarea unor soluţii.
Se încearcă repunerea în discuţie a acestei cauze şi, dacă vor fi găsite soluţii, demersurile de extrădare vor fi reluate.
Alina Gorghiu spune că i-a transmis personal ministrului francez al Justiției că doreşte verificarea erorilor umane și procedurale din acest caz.
„Ministerul Justiției a făcut toate demersurile necesare. Magistratul de legătură și instanța de executare caută o soluție pentru a repune în discuție această cauză.
În măsura în care se identifică, vom relua demersurile”, a mai precizat Gorghiu.
Paul de România (sau Paul Philipe al României) a devenit subiectul unui mandat european de arestare, emis la 18 decembrie 2020. Se întâmpla la doar o zi după ce a fost condamnat definitiv în România la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare în legătură cu dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale de la Băneasa.
18 persoane au fost condamnate în acest dosar, printre care oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Beny Steinmetz. Prejudiciul adus statului a fost estimat la 145 de milioane de euro.
Paul de România a fost luat în custodie la data de 27 iunie 2022, în Franţa, pentru a fi extrădat în România conform mandatului european de arestare emis de autorităţile judiciare române, pe baza unei hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare.