Paul Dobrescu: „Controalele nu au incetat nici o zi”

Capital: Cand va incepe controlul dupa noile prevederi ale Codului muncii?Paul Dobrescu: Controalele inspectorilor nostri nu au incetat nici o zi.Capital: Sunt inca multe aspecte neclare sau controversate in aplicarea Codului muncii. Cam care ar fi punctele nevralgice spre care isi vor focaliza acum inspectorii atentia?Paul Dobrescu: Cele vulnerabile si sub imperiul vechilor reglementari: primirea la munca fara forme legale, asigurarea conditiilor de munca, respectarea timpului de munca. Patroni

Capital: Cand va incepe controlul dupa noile prevederi ale Codului muncii?
Paul Dobrescu: Controalele inspectorilor nostri nu au incetat nici o zi.
Capital: Sunt inca multe aspecte neclare sau controversate in aplicarea Codului muncii. Cam care ar fi punctele nevralgice spre care isi vor focaliza acum inspectorii atentia?
Paul Dobrescu: Cele vulnerabile si sub imperiul vechilor reglementari: primirea la munca fara forme legale, asigurarea conditiilor de munca, respectarea timpului de munca. Patronii fac abuzuri. tin oamenii la lucru 12-16 ore, nu le acorda timpul liber prevazut in Codul muncii.
Capital: Timpul pe care il au la dispozitie este foarte scurt pentru a-si pune la punct activitatea si documentele prevazute de noul cod.
Paul Dobrescu: Codul muncii obliga angajatul la alcatuirea regulamentului propriu de ordine interioara in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare, 1 martie 2003, spre exemplu, dar nu prevede sanctiuni daca nu-l are pus la punct. Noi putem trasa, potrivit Legii nr. 108/1999, obligatia de a-l alcatui intr-un anumit interval de timp de la data controlului. Angajatorul va fi sanctionat daca nu respecta aceasta masura.
Capital: Sa intelegem ca inspectorii vor fi mai indulgenti in aceasta perioada?
Paul Dobrescu: Am instruit inspectorii sa se ocupe mai intai de indrumarea angajatorilor. In cazul in care nu sunt respectate masurile trasate de noi, desigur ca angajatorul este pasibil de pedeapsa.
Capital: Pot inspectorii sa controleze toti agentii economici?
Paul Dobrescu: In evidenta Inspectoratului Teritorial al Municipiului Bucuresti sunt 90.000 de societati comerciale. Dat fiind numarul inspectorilor, nici teoretic nu s-ar putea realiza un control pe an la fiecare dintre ei. Noi facem un grafic de control pornind de la principalele sesizari primite la inspectorat. Sunt verificati cu prioritate agentii economici care au mai fost sanctionati si despre care se stie ca nu respecta regulile.
Capital: Aveti exemple?
Paul Dobrescu: Sunt incontinuu in atentia noastra societatile de paza si protectie. Acestea incalca frecvent legislatia muncii, sub aspectul contractelor de munca, timpului de lucru, conditiilor de munca etc.
Capital: Primiti multe intrebari legate de aplicarea Codului muncii?
Paul Dobrescu: Este o explozie de intrebari. Cele mai multe neintelegeri sunt legate de munca pe baza de conventie civila. Chiar daca Legea nr. 130/1999, prin care se reglementeaza si conventia civila de prestari de servicii, nu a fost explicit abrogata prin Codul muncii, in mod tacit aceasta forma de desfasurare a muncii si-a incetat valabilitatea incepand cu 1 martie 2003.
Capital: Credeti ca se va diminua munca la negru prin intermediul noilor reglementari?
Paul Dobrescu: Judecand sub toate aspectele tehnice de control, raspunsul este pozitiv. Angajatorii au acum obligatia sa specifice in Registrul de evidenta perioada din zi in care lucreaza fiecare persoana. In conventia civila erau prevazute, spre exemplu, trei ore. Inspectorul nu stia in care interval din zi era prestata activitatea, pentru ca nu era prevazut intervalul orar. In conditiile respective, omul putea munci trei ore, dar si douasprezece. Noi nu aveam posibilitatea de a-l urmari. Registrul de evidenta este acum o oglinda minutioasa a contractului de munca.
Capital: Angajatorii trebuie sa se astepte la o intetire a controalelor in viitorul apropiat?
Paul Dobrescu: Se asteapta o crestere a numarului controalelor si al inspectorilor. Voi intocmi o tematica mult mai riguroasa si mai eficienta de control.
Capital: La ce trebuie sa se astepte angajatorii?
Paul Dobrescu: Potrivit noilor reglementari, agentul economic trebuie sa informeze direct persoana care se angajeaza cu privire la: postul vacant, conditiile de ocupare a acestuia, locul de munca, timp, salariu etc. Se vor face verificari ale respectarii legii cu privire la analizele medicale care trebuie efectuate inainte de incheierea contractului de munca. Se vor controla intreprinderile care angajeaza cu contracte pe timp partial. Angajatorul are obligatia sa anunte locurile de munca vacante, pentru ca persoana care lucreaza doua ore, spre exemplu, sa poata ocupa, cu prioritate, postul pentru care s-a creat program integral de lucru. Vom urmari modul in care angajatorul respecta timpul de odihna sau de repaus saptamanal pentru angajati prevazut de lege.
Capital: Stres maxim pentru angajatori. Cat vor rezista la presiunea din ce in ce mai mare care actioneaza asupra lor?
Paul Dobrescu: Unele lucruri se vor schimba. Absenta nemotivata ca institutie juridica de suspendare a contractului de munca in acest moment creeaza ambiguitati. Contractul de munca nu se poate modifica atata timp cat persoana se afla in perioada de suspendare a contractului. Va dati seama ce implicatii economice nefaste poate avea asupra angajatorului faptul ca un sofer, spre exemplu, care transporta cu masina un grup de muncitori intr-un punct de lucru aflat la 20 km departare, anunta dimineata ca-si suspenda contractul de munca pentru o perioada de timp. Prevederea din Codul muncii de desfacere a contractului de munca pentru indisciplina este dificila si procedura este de durata. Activitatea trebuie sa continue. In opinia mea, angajatorul trebuie sa faca fata la foarte multe obligatii. Practica va demonstra, probabil, ca nu se poate merge asa.
Capital: Sa ne asteptam la schimbari ale Codului muncii?
Paul Dobrescu: S-a spus ca un an de zile nu se va umbla la Codul muncii. La nivelul inspectoratelor teritoriale de munca s-a dat dispozitia ca toate problemele intalnite in practica sa fie insumate si trimise la MMSS pentru analiza si decizie.

Carte de vizita

Data si locul nasterii: 20 iulie 1949, Braila
Stare civila: necasatorit
Studii: Universitatea Bucuresti, Facultatea de drept, sectia drept juridic, promotia 1977
Experienta profesionala: incepand cu anul 1978 a lucrat neincetat in cadrul Ministerului Muncii, mai intai ca inspector, apoi jurist consult, consilier juridic, sef oficiu legislatia muncii, director general adjunct. In prezent este inspector sef adjunct la Inspectia Muncii, Bucuresti.
Hobby: sportul, excursiile montane, automobilismul.