Paul-Philippe al României, eliberat pe cauțiune. Nu are voie să părăsească Malta

printul paul al româniei Paul Lambrino

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Luni, pe data de 8 iulie, Ministerul Justiției a anunțat că Instanța din Malta a dispus față de Paul-Philippe al României măsura controlului judiciar și eliberarea acestuia din arest.

Paul-Philippe al României, eliberat din arest și plasat sub control judiciar

Instanța din Malta a dispus eliberarea pe cauțiune a lui Paul-Philippe al României și plasarea acestuia sub control judiciar, după ce a petrecut peste două luni în arest. Până la luarea unei decizii definitive privind predarea sa, acesta va trebui să se prezinte de două ori pe zi la secția de poliție pentru a semna prezența. Nu va putea părăsi Malta, deoarece pașaportul și orice alt document de identitate i-au fost reținute de instanță, precizează sursa citată.

Potrivit Ministerului Justiției, el trebuie să plătească o cauțiune de 20.000 de euro, plus o garanție personală de 30.000 de euro. Decizia a fost justificată prin vârsta înaintată a acestuia și prin faptul că, potrivit legislației malteze, termenul maxim de arest preventiv în astfel de cazuri este de 60 de zile.

Instanța de fond din Malta a decis predarea prințului, hotărârea nefiind definitivă

La data de 25 iunie, instanța de fond din Malta a decis predarea lui Paul-Philippe al României, însă hotărârea nu este definitivă. Justiția din România își va continua eforturile pentru a aduce în țară fugarii statului român, indiferent de notorietatea acestora.

Recent, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a acceptat să dezbată în procedură de urgență întrebările preliminare adresate de Curtea de Apel Brașov în cazul Prințului Paul. Opinia Comisiei Europene a fost în concordanță cu cea a statului român.

Comisia Europeană a declarat că un stat membru nu poate refuza executarea unui mandat european de arestare doar pe baza unor presupuse nereguli legate de depunerea jurământului de către judecătorii care au emis condamnarea.

De asemenea, Comisia Europeană a subliniat că un mandat european de arestare nu poate fi respins doar pentru că un alt stat membru a refuzat anterior executarea aceluiași mandat.

Paul-Philippe al României, condamnat la 3 ani și patru luni de închisoare

Paul-Philippe al României a fost condamnat pentru cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu, cauzând un prejudiciu de 9,5 milioane de euro. Sentința definitivă a fost pronunțată în 2020 de către Înalta Curte de Casație și Justiție, dar Paul al României a fugit din țară înainte de a se emite decizia finală, stabilindu-se în Franța.

În iunie 2022, acesta a fost prins la Paris. Cu toate acestea, o Curte de Apel din Franța a refuzat extrădarea, invocând riscul încălcării drepturilor fundamentale în România.

La sfârșitul lunii aprilie 2024, el a fost prins în Malta, datorită informațiilor furnizate de polițiștii români, și a fost plasat în arest preventiv în așteptarea procesului de extrădare.