În acest weekend, secretarul general al PSD, Paul Stănescu, s-a deplasat în Ucraina, la Cernăuţi, apoi în comuna Straja, pentru comemorarea lui Dimitrie Onciul, unul dintre cei mai mari istorici ai României.

Secretarul general al PSD, vizită în Ucraina. A participat la comemorarea lui Dimitrie Onciul, „un apărător al identității și al neamului românesc”

Social-democratul a explicat că, în ciuda condiţiilor dificile, memoria marelui român a fost cinstită, aşa cum cere tradiţia creştină.

„La sfârșitul acestei săptămâni am fost în Ucraina, la Cernăuți și apoi în comuna Straja pentru comemorarea lui Dimitrie Onciul, cel care a fost un mare istoric român, Președinte al Academiei Române și un apărător al identității și al neamului românesc.

Sâmbătă, alături de comunitatea românească din Ucraina, am asistat la slujba de pomenire din Cimitirul Central din Cernăuți.

Împreună cu Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, senatorul Ioan Stan, prof. Juravle Mihai, primarul din Straja, și alți distinși invitați am fost bucuroși că am putut, în ciuda condițiilor dificile, să-i cinstim memoria marelui român, așa cum cere tradiția noastră creștină”, este mesajul transmis de către Paul Stănescu şi postat pe pagina de Facebook a Partidului Social Democrat.

Paul Stănescu: Am fost onorat să adresez câteva cuvinte despre o datorie sfântă pe care o avem

Liderul PSD a mai subliniat că autorităţile au o responsabilitate faţă de locurile de odihnă ale înaintaşilor, care reprezintă adevărate monumente ale românismului.

În plus, Paul Stănescu spune că, în aceste vremuri grele de război, statul român trebuie să sprijine mai mult ca oricând comunitățile românești din Ucraina.

„Astăzi (duminică – n.r.), după Sfânta Liturghie și a doua Slujbă de pomenire pentru Dimitrie Onciul, săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif, al Europei Occidentale și Meridionale, alături de PS Damaschin Dorneanul, Episcop vicar și alți clerici, am fost onorat să adresez câteva cuvinte despre o datorie sfântă pe care o avem.

Locurile de odihnă ale înaintașilor noștri sunt monumente ale românismului, parte din identitatea noastră și trebuie protejate și reabilitate.

Mai mult, ținând cont de război și de vremurile dificile prin care trec comunitățile românești din Ucraina, avem obligația să fim tot timpul aproape de ele, iar statul român trebuie să le sprijine mai mult ca oricând”, se mai arată în mesajul citat.