Cap de lista in topul marilor datornici preluati de AVAB este firma GCP. Din actiunile constituite ca garantii la imprumuturile contractate de firmele familiei Paunescu si preluate de AVAB, ca anexa la contractele de credit, cele apartinand Companiei Hoteliere Intercontinental Romania SA (CHIR) au starnit un interes major pentru investitorii straini. Nu este de mirare, atata vreme cat CHIR include doua din marile hoteluri ce troneaza in centrul Capitalei: Hotel Intercontinental si Hotel Lido. „Au fost trei sau patru oferte, dar cea mai serioasa se pare ca este cea a bancii de investitii Credit Suisse First Boston”, afirma Viorel Paunescu, presedintele Consiliului de administratie al CHIR.
Intentia bancii de investitii de a cumpara creantele firmelor lui Paunescu de la AVAB este mai veche. Ea dateaza de pe vremea in care Ministerul Finantelor a avut prima incercare de a iesi pe piata privata de capital, prin vanzarea de actiuni. Managerul acestei operatiuni a fost desemnat Credit Suisse First Boston (CSFB), care se oferea sa plaseze obligatiuni la dobanzi cu mult sub nivelul la care era cotata Romania (12%). Actiunea a cazut si s-a spus, atunci, ca esecul a avut la baza ratarea negocierilor dintre CSFB si AVAB, pentru creante preluate de la Bancorex.
Banca de investitii si-a exprimat intentia de a intra in posesia tuturor activelor constituite ca garantii pentru creditele luate de firmele lui Paunescu. in acelasi timp, Credit Suisse First Boston se implica si in majorarea de capital la Bankcoop, conditie impusa de BNR, in schimbul anularii deciziei de ridicare a licentei bancii. CSFB a fost desemnata de adunarea generala a actionarilor Bankcoop (familia Paunescu detine 40% din actiunile bancii), drept consultant strategic in aceasta operatiune.
O informatie data recent publicitatii, spunea ca a fost identificat investitorul interesat sa capitalizeze banca (printr-un aport de 55 milioane de dolari la capitalul social al Bankcoop). Lucrurile treneaza si aici si iarasi sunt voci care afirma ca acest fapt este cauzat de tergiversarea finalizarii negocierilor cu AVAB, pe aceleasi creante. Tot Credit Suisse First Boston si-a anuntat intentia de a intermedia un imprumut de 100 milioane de dolari, pe care Conel intentioneaza sa-l contracteze pentru importurile energetice din aceasta iarna, si, la fel, au fost vehiculate dobanzi avantajoase. insa operatiunea era, de asemenea, conditionata de finalizarea tratativelor cu AVAB.
De ce amana AVAB incheierea acestei tranzactii? Pe de o parte, situatia juridica nereglementata a activelor preluate la AVAB este un inconvenient. Firmele lui Paunescu au procese pe rol, intentate impotriva Bancorex. Pana la o hotarare judecatoreasca finala, AVAB este legata de maini si de picioare, in valorificarea creantelor in litigiu si in absenta u-nui investitor care sa accepte o data cu cumpararea creantelor si preluarea de catre creditor al firmelor lui Pau-nescu.
Tratativele continua in aceasta saptamana
Fostul secretar de stat al AVAB, Ovidiu Grecea, spunea ca problema se poate rezolva, cu acceptul reprezentantilor GCP. Si tot el afirma, pe vremea cand se afla in fruntea AVAB, ca intocmirea de dosare penale impotriva datornicilor Bancorex poate grabi procesul de valorificare a creantelor. „Teama de puscarie ii va pune in miscare si vor veni ei cu investitori la noi”, spunea Grecea. O acuzatie ce poate intra sub incidenta Codului penal exista deja, impotriva lui George Constantin Paunescu, acum spitalizat in America.
Fie ca amenintarile lui Grecea si-au facut efectul, fie ca familia Paunescu a schimbat pur si simplu tactica, reprezentantii GCP au acceptat sa se aseze la masa negocierilor, in procesul de valorificare a creantelor generate de creditele pe care le-au luat de la Bancorex. in aceasta saptamana, reprezentanti ai Credit Suisse First Boston sosesc la Bucuresti si, conform unor informatii confirmate de Viorel Paunescu, vor purta discutii cu factori implicati in vanzarea creantelor de la AVAB. Daca Credit Suisse First Boston va incheia negocierile cu AVAB, atunci banca de investitii va deveni proprietara actiunilor ce au apartinut fratilor Paunescu, inclusiv a pachetului de 49% din actiunile Companiei Hoteliere Intercontinental. Potrivit lui Viorel Paunescu, interesul bancii de investitii pentru hoteluri din lantul Intercontinental nu s-a dezvoltat in Romania.
Credit Suisse First Boston a fost implicata si in vanzarea Hotelului Intercontinental din Praga, spune sursa citata. Numai ca, de la AVAB, intra in posesia a 49% din actiuni. „Orice investitor este interesat sa preia pachetul majoritar”, spune Ovidiu Pop, director general al Companiei Romane de Investitii Investco. Despre Investco se spune, pe piata de capital, ca este interesata sa achizitioneze actiuni ale Companiei Hoteliere Intercontinental, de pe piata specializata (acum, 51% din actiunile companiei se tranzactioneaza pe cea de a treia piata, aceea a actiunilor necotate, ultimul pret mediu, de saptamana trecuta, fiind de 530 lei/actiune), si ca, in plus, se pregateste sa lanseze o oferta publica de cumparare. Ovidiu Pop nu confirma explicit acest lucru, insa recunoaste ca „lucram la ceva, dar asteptam sa vedem ce face AVAB”. Investco a fost contactata de doi clienti, interesati sa cumpere actiuni Intercontinental de pe piata si de la AVAB. Directorul societatii de valori mobiliare recunoaste si faptul ca are „la dispozitie” un pachet de 20% din actiunile companiei hoteliere. Care vor fi sansele clientilor Investco (societati de investitii financiare straine), in comparatie cu cele ale CSFB? Ramane de vazut, decizia apartinand, in cele din urma, AVAB.
Exista surse care afirma ca primele vesti vor veni in aceasta saptamana. Altele spun ca afacerea va fi tergiversata, de teama rezultatelor alegerilor de anul viitor. „Cine isi risca pielea, nestiind ce se va intampla anul viitor, dupa alegeri? Oricand poate aparea o acuzatie conform careia pretul de vanzare a fost prea mic”.
Viorel Paunescu este si el sceptic in ceea ce priveste finalizarea tratativelor la urmatoarele discutii, dar crede ca problema datoriilor, pe care le au catre AVAB firmele familiei din care face parte, va fi rezolvata pana la sfarsitul acestui an.     

Compania Intercontinental in cifre (mld. lei) la 30 iunie 1999
    Total    Hotel     Hotel Lido
        Intercontinental

Cifra de afaceri    96,625     70,487     26,137
Active totale    961,812     580,355     391,971
Venituri totale    106,222     79,305     26,917
Cheltuieli totale    104,074     79,890     24,183
Cheltuieli din exploatare    73,636
Cheltuieli financiare    28,326
Cheltuieli exceptionale    2,111
Rata globala de indatorare    9,5%    12,6%        7,4%
Rata profitului     0,70%