Pavel Durov, fondatorul Telegram, susţine că arestarea sa este eronată
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, cercetat de autoritățile din Franța, a declarat că acestea ar fi trebuit să își adreseze plângerile companiei sale, în loc să-l rețină, calificând arestarea sa drept o „greșeală”, potrivit The Guardian.
Într-o postare pe canalul său Telegram, vineri dimineața, care a fost prima sa reacție publică după reținerea de luna trecută, Durov a respins orice acuzații că platforma ar fi un „refugiu anarhic”. Miliardarul de origine rusă a afirmat că investigația a fost neașteptată, având în vedere că autoritățile franceze aveau deja acces la o „linie fierbinte” creată cu ajutorul său și puteau contacta oricând reprezentantul Telegram pentru UE.
„Dacă o ţară este nemulţumită de un serviciu de internet, practica stabilită este de a începe o acţiune legală împotriva serviciului în sine”, a scris el.
„Folosirea legilor din era pre-smartphone-ului pentru a acuza un CEO de infracţiuni comise de terţi pe platforma pe care o administrează este o abordare greşită”, consideră Durov.
Fondatorul platformei a spus că Telegram nu a fost perfect, dar a negat orice abuz asociat cu aplicaţia.
„Dar afirmaţiile din unele mass-media că Telegram este un fel de paradis anarhic sunt absolut neadevărate”, a scris Durov, adăugând: „În fiecare zi eliminăm milioane de postări şi canale dăunătoare”
Pavel Durov, acum cetățean francez, a fost reținut la sfârșitul lunii trecute în Franța în cadrul unei anchete care vizează infracțiuni precum distribuirea de imagini de abuz sexual asupra copiilor, trafic de droguri și tranzacții frauduloase legate de aplicația Telegram.
A plătit cauțiune
Acuzat de justiția franceză că a permis desfășurarea unor activități criminale prin intermediul aplicației sale, Durov a plătit o cauțiune de 5 milioane de euro pentru a evita încarcerarea preventivă, fiind eliberat sub condiția să se prezinte la Poliție de două ori pe săptămână și să rămână pe teritoriul Franței.
Acuzațiile împotriva lui includ complicitate la răspândirea de imagini ilegale cu copii și alte încălcări legate de utilizarea aplicației. Reținerea sa neașteptată a adus în prim-plan discuții despre răspunderea legală a Telegram, o platformă cu aproximativ 1 miliard de utilizatori, și a deschis dezbateri asupra libertății de exprimare și a cenzurii guvernamentale.
Schimbările adoptate de Telegram
Ca răspuns la arestarea lui Durov, Telegram și-a revizuit politica de moderare a conținutului. Printre schimbările făcute se numără eliminarea afirmației conform căreia discuțiile private sunt complet protejate de moderare, precum și introducerea unui instrument pentru raportarea conținutului ilegal.
Durov a recunoscut că, odată cu creșterea numărului de utilizatori, platforma a devenit atractivă și pentru infractori, și a promis măsuri pentru a combate acest fenomen.
Telegram este investigată și în alte țări, inclusiv Coreea de Sud, unde platforma este implicată într-un scandal legat de distribuirea de deepfake-uri pornografice.