Întrebat, într-un interviu realizat de Mediafax, dacă va fi reanalizată teza de doctorat a doamnei Kovesi, Năstase a răspuns: "Nu, pentru că deja există o decizie a CNATDCU şi eu nu vreau să revin asupra unor decizii care au fost luate anterior. Vreau să construiesc în cadrul ministerului ceea ce este necesar, aşa cum am spus la început, pentru a preveni plagiatul".
Ministru Educației a făcut referire și la acuzațiile de plagiat care i s-a adus lui.
"A fost o perioadă când aceste citări pentru realizarea tezelor sau a articolelor respective, depinzând de fiecare universitate în parte, citarea bibliografiei s-a făcut într-un anume fel. Ca să prezint un sistem informatic la care am lucrat foarte mulţi ani cu o echipă de cadre didactice din Academia de Studii Economice (ASE) a trebuit să prezentăm şi alte modele de audit pentru sisteme informatice, din alte universităţi din lume. Iar în acest context, stadiul cunoaşterii (n.r. introducerea) care trebuia să îl prezentăm citând asemenea modele poate fi interpretat ca plagiat. Eu cred că nu e vorba de plagiat!" – a spus Năstase.
Comisia de Etică s-a pronunțat, îjn decembrie, în cazul anchetei privind lucrarea de doctorat a șefei DNA. CNATDCU a ajuns la concluzia că Laura Codruța Kovesi nu a plagiat.
Comisia de lucru desemnată de CNATDCU să analizeze teza de doctorat a şefei DNA a ajuns la concluzia că Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat. Recomandarea de menţinere a titlului de doctor a fost însuşită joi, prin vot, de Consiliul General al CNATDCU, scrie EvZ.ro.
Lucrarea de doctorat a șefei DNA stârnit vii controverse în spațiul public. Pe de altă parte, în urmă cu câteva zile, Parchetul General a început urmărirea penală, in rem, împotriva membrilor CNADTCU după ce fostul minstru al Internelor, Petre Tobă, a formulat o plângere penală prin care sesiza că membrii comisiei nu au luat o decizie corectă atunci când au susținut că în cadrul lucrării de doctorat Petre Toba a plagiat. În ceea ce o privește pe Laura Codruța Kovesi, sesizarea de plagiat a fost formulată de Grupul de Investigații Politice (GIP). Aceasta este „parțial îndreptățită și fundamentată”, se arată în concluziile Comisiei de Etică a Universității de Vest din Timișoara (UVT), potrivit unor surse din conducerea UVT.
Prima decizie „parțial îndreptățită”
Comisia de Etică a UVT a constatat că există similitudini cu lucrări ale altor autori în cazul a peste 500 de rânduri din cele 4.000 vizate de sesizare, potrivit sursei citate. Senatul UVT a votat joi, 17 noiembrie, cu majoritate covârșitoare, ca Universitatea să își însușească viitoarea decizie a comisiei de lucru a CNATDCU. Comsia a desemnat pe 30 octombrie un grup de experţi, doi profesori străini și unul român, care trebuie să analizeze lucrarea de doctorat în termen de 30 de zile. Comisia de experţi este formată din prof. dr. Radu Chiriță, de la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolay din Cluj Napoca, de prof. dr. Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universității „Robert Schumann” din Strasbourg, și prof. dr. Claudia Ghica-Lamarchard, de la Facultatea de Drept a Universității din Rennes 1 (Franța). Laura Codruţa Kovesi a solicitat să-şi susţină cauza în faţa comisiei, însă solicitarea ei a fost respinsă.