PayPal a devenit prima companie care a renunțat la proiectul ce prevede lansarea criptomonedelor Libra fondate de Facebook. Autoritățile de reglementare din întreaga lume au îndoieli în ceea ce privește utilizarea acestor monede virtuale.
Libra este din punct de vedere tehnic o asociație susținută de 28 – acum 27 – de companii multinaționale și nonprofit, însă Facebook deține conducerea. Mai mult, o filială Facebook, denumită Calibra, este destinată să fie principalul mod în care consumatorii vor interacționa cu proiectul.
Fiecare dintre companiile implicate a trebuit să investească suma de 10 milioane de dolari (8 milioane de lire sterline) pentru a se alătura acestui proiect.
PayPal nu a dat un motiv pentru a părăsi proiectul
„PayPal a luat decizia de a renunța la participarea în cadrul asociației Libra în acest moment și de a continua să ne concentrăm pe promovarea misiunii noastre și a priorităților de afaceri, în timp ce ne străduim să democratizăm accesul la servicii financiare pentru populațiile subestimate.
Rămânem în sprijinul aspirațiilor Libra și așteptăm cu nerăbdare să continuăm dialogul cu privire la modalitățile de colaborare în viitor. Facebook a fost un partener strategic de lungă durată și apreciat pentru PayPal și vom continua să sprijinim Facebook în diverse proiecte. „
PayPal nu este singura companie care are îndoieli în ceea ce privește implicarea în proiectul Libra. Un raport al Wall Street Journal a precizat săptămâna trecută Mastercard și Visa își reconsiderau poziția înainte de o întâlnire ce va avea loc în data de 14 octombrie cu reprezentanți ai companiilor implicate în proiectul Libra.
Din raportul respectiv, directorul executiv al Visa a subliniat că orice implicare a fost doar provizorie. Al Kelly le-a spus investitorilor:
„Nimeni nu s-a alăturat oficial. Suntem în discuții, iar decizia noastră finală de a ne alătura va fi determinată de o serie de factori, inclusiv, capacitatea asociației de a satisface toate cerințele de reglementare necesare”, a declarat directorul executiv al Visa
De asemenea, Libra a fost supusă unui control amănunțit din partea autorităților de reglementare, în special la Washington și Bruxelles, unde proiectul este privit ca o încercare de a ocoli regulile, de la spălarea banilor până la evaziune fiscală.
Guvernul francez a spus că ar bloca dezvoltarea Libra în UE, în timp ce autoritățile de reglementare din SUA au sugerat că bazele financiare ale monedei ar putea aduce proiectul sub auspiciile autorităților de reglementare.