Volumul total al tranzacţiilor derulate până în prezent pe piaţa monetară este de circa 50 de milioane de euro, a menţionat dealerul.
Leul se tranzacţionează în prezent la un nivel uşor peste 4,3 lei/euro, după ce, la deschiderea şedinţei, depăşise 4,31 lei/euro.
"Cred că nivelul oficial pe care îl va indica astăzi banca centrală va fi sub 4,3 lei/euro", a mai spus dealerul. Pentru a coborî cursul la mai puţin de 4,3 lei/euro, pe fondul unor presiuni care mai degrabă imprimă depreciere monedei naţionale, cel mai probabil va mai exista o mică intervenţie a băncii centrale, în preajma anunţării cursului oficial, spune acesta.
Fed a dezamăgit pieţele
Pieţele financiare au fost dezamăgite astăzi de măsurile prin care Fed, sistemul de bănci centrale amerciane, a anunţat că va veni în sprijinul economiei.
Fed va vinde până la sfâşitul lui iunie 2012 bonuri de trezorerie în valoare de 400 de miliarde de dolari şi va cumpăra altele pentru o sumă identică, dar cu un termen de maturitate mai extins, pentru a încerca să reducă ratele de dobândă pe termen lung, a precizat Comisia de politică monetară a Fed (FOMC) la capătul a două zile de reuniune la Washington.
De asemenea, banca centrală americană va da la schimb obligaţiuni de stat cu o maturitate de mai puţin de 3 ani pe altele cu o maturitate de 6 până la 30 de ani, potrivit unui comunicat al FOMC. Rata dobânzii Fed se va menţine la aproape zero "până la jumătatea lui 2013" dacă condiţiile o vor impune, a adăugat FOMC, reiterându-şi angajamentul luat în august.
Delaerul citat a menţionat că presiunile de depreciere asupra monedei naţionale sunt mai puternice decât cele de săptămâna trecută, când leul a atins în raport cu euro minimul anului, de 4,2940 lei/euro.
"Cred că, încet, încet, BNR va lăsa cursul să se deprecieze, pentru a opri creșterea dobânzilor, dar nu vrea să existe diferenţe foarte mari de la o zi la alta", a spus dealerul.
Ieri, cursul oficial a fost de 4,2902 lei/euro.