Cea mai puternică depreciere a leului se consemna în raport cu dolarul american, faţă de care euro a pierdut teren puternic începând cu marţi seara. Astfel, BNR a anunţat un curs al dolarului de 3,5272 lei, care de asemenea reprezintă un maxim istoric, în urcare cu 4,55 bani (1,31%) faţă de ieri.
Precedentul minimul istoric al leului a fost atins săptămâna trecută, când BNR a anunţat un curs de 4,4463 lei.
Astăzi, cursul trecuse, în jurul orei 12:00, de nivelul de 4,46 lei/euro, în contextul în care pieţele erau extrem de inflamate din cauza temerilor privind efectele ieşirii Greciei din zona euro.
În jurul orei 12:00, leul continua să se deprecieze în raport cu euro pe piața valutară, cursul urcând peste 4,46 lei și depășind chiar maximul istoric de pe piața interbancară.
Cea mai mare cotație istorică pentru cursul euro/leu a fost până azi de 4,4615, înregistrată însă într-o zi (1 mai) în care piața locală era închisă și se tranzacționa doar la Londra.

Astăzi, însă, pe fondul tensiunilor în creștere privind implicațiile dezastruoase ale unei ieșiri a Greciei din zona euro, bursele europene sufereau căderi consistente, iar monedele emergente, printre care și leul, se depreciau de asemenea.

Miercuri, cea mai mare cotație de pe interbancar a fost de 4,4646 lei/euro, după ce ieri BNR a anunțat un curs de referință de 4,4452 lei. În regiune, în jurul orei 12:00, forintul suferea o cădere cu 0,4%, iar zlotul polonez pierdea 0,2%.
Cert este că odată cu acestă presiune de depreciere declanșată brusc pe monedele din regiune, în piață se simțea intervenția băncilor centrale pentru susținerea monedelor.