"Semnalele sunt clare. Din acest an investițiile turcești din România vor cunoaște un boom. Nu știu la ce nivel se va ajunge cu această desfășurare de forțe, dar cu siguranță va fi o creștere exponențială față de anii trecuți. Turcia are o creștere economică importantă, iar criza aduce noi oportunități oamenilor de afaceri din această țară", susține Cătălin Scarlat, directorul comercial al firmei Euroweb.
Compania a făcut parte, în 2010, dintr-o tranzacție de 221 de milioane de euro, gigantul Türk Telecom achiziționând atunci Invitel International – astăzi Pantel – un grup de telecomunicații prezent în 16 țări, pentru a-și asigura astfel coloana vertebrală a sistemului de comunicații în Europa Centrală și de Est.
Prin Euroweb, compania turcească, cu o cifră de afaceri de peste 5,4 miliarde de euro, a intrat pe piața din România. Chiar dacă în momentul de față Türk Telecom nu a solicitat licență pentru telefonia mobilă, „credința mea este că lucrurile nu se vor opri aici“, este de părere Cătălin Scarlat, care spune că, într-o primă etapă, investițiile din România vor atinge zece milioane de euro până în 2015.
Și Güven Güngör, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), confirmă faptul că a crescut interesul businessmenilor turci de a investi în țara noastră. „Zilele trecute am primit semnale că o companie importantă, care are în Turcia peste 300 de magazine, vrea să investească în România într-o fabrică de confecții. Sunt interesați să producă aici și să vândă și pe plan local, dar și în Turcia și în alte țări unde au desfacere“, spune secretarul general al TIAD.
Afaceri în timp de criză
„Companiile cu capital turcesc din România au continuat să se dezvolte în acești ani, deși criza și-a pus amprenta pe mediul de afaceri. S-au extins firmele care activau în sectorul agricol, cele de logistică și transport, dar și cele producătoare de energie regenerabilă“, spune secretarul general al TIAD. Acesta recunoaște însă că anumite companii, cum este și cazul uneia din sectorul farmaceutic, au decis să se retragă de pe piața de la noi și să aștepte vremuri mai bune. Și tot în perioadă de criză s-au deschis două spitale private de oftalmologie, cu capital turcesc: Europe Eye Hospital, în 2011, și WestEye, în 2010. Iar, Garanti Bank a adus în țară, în 2010, peste 100 de milioane de euro cash. O altă investiție importantă, de aproximativ 100 de milioane de euro, este fabrica Prolemn, pentru produse stratificate din lemn. Nu trebuie uitat nici postul tv Kanal D.
În prezent, în țara noastră există circa 13.000 de firme cu capital turcesc, conform biroului comercial al ambasadei acestei țări în România, valoarea capitalului subscris, în 2010, fiind de circa 21,4 milioane de euro. În ceea ce privește investițiile directe, Turcia ocupă a 16-a poziție în topul investitorilor străini, cu 390 milioane de euro. Cumulând însă cu investițiile indirecte, companiile turcești au adus circa un miliard de euro în România. Güngör susține că marile companii care au în spate capital turcesc nu sunt investiții directe. „De exemplu, Garanti Bank și Credit Europe sunt înregistrate ca investiții ce vin din Olanda, iar Ulker, din Germania“, explică acesta.
Ce-i nemulțumește pe oamenii de afaceri turci care au investit în țara noastră? „Instabilitatea legislativă, birocrația și regimul pentru obținerea permiselor de ședere sunt principalele piedici pentru investitorii străini”, susține Güngör. Cu toate acestea, secretarul general al TIAD le recomandă oamenilor de afaceri să investească în agricultura românească și în imobiliare, deoarece criza a scăzut prețurile.
România este în UE, e o piață destul de mare și este o țară sigură pentru investitori. În plus, acum este momentul să investești în agricultură și imobiliare.
Güven Güngör, secretar general, TIAD
50.000 de locuri de muncă au fost create prin investițiile turcești din România, doar în 2011 fiind înființate 650 de noi firme