La ce va folosi acest act? „Asa cum un carnet de conducere este o garantie ca soferul nu va face accidente pe acolo pe unde va merge cu masina, prezentarea la angajare a permisului de utilizare a calculatorului va reprezenta o dovada ca nu vei crea pagube informatice ca utilizator”, spune Florin Pogonaru, presedinte al European Computer Driving Licence (ECDL) Romania si presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri. Totusi, deocamdata, licenta ECDL nu este indispensabila.
Permisul de utilizator al calculatorului este recunoscut in Uniunea Europeana, ECDL Romania fiind unic detinator al licentei ECDL. Pana acum, in Romania, exista aproximativ 40 de posesori al unui permis ECDL, eliberat de SNSPA anterior infiintarii companiei care detine licenta pentru Romania.
Daca pentru companiile private acest standard este oarecum optional, pentru functionarii publici este posibil ca, in curand, sa devina obligatoriu. Mai ales ca exista si Hotararea de Guvern nr. 1.007/2001 prin care, intr-o prima faza, se intentioneaza instruirea in acest sens a 250.000 de angajati publici. Actul normativ recomanda adoptarea ECDL ca „certificat standard pentru calificarea de baza, in utilizarea calculatorului.” Standardul presupune cunostinte de baza nu specializarea pe un anumit sistem: Microsoft, Cisco, Oracle etc.
„Recomandam ca, initial, aceasta licenta sa fie obligatorie la angajarea ca functionar public si pentru toti functionarii publici cu varsta pana in 30 de ani”, sustine Matei Dimitriu, director general ECDL.
Practic, licenta este acordata de ECDL Romania prin diverse centre de testare omologate din cadrul institutiilor publice sau companiilor private. Primele care au demarat acest proces sunt SNSPA, Primaria din Timisoara si compania Alcatel. De asemenea, ECDL Romania poarta discutii cu Asociatia Romana a Bancilor, BNR, Dacia-Renault etc. Pe langa avantajul instruirii angajatilor proprii sau a celor care intentioneaza sa se angajeze, companiile pot face din programul de licentiere o afacere in sine. „Centrul de testare poate realiza venituri din organizarea de cursuri, simularea de examene si chiar din organizarea examenelor”, spune Florin Pogonaru. Cheltuielile centrului constau in plata unei taxe de omologare (500 euro), a unei licente anuale (1.000 euro din al doilea an de functionare) si in cumpararea propriu-zisa a permiselor – 25 euro de persoana. De asemenea, licentierea presupune realizarea unor economii insemnate. De exemplu, intr-o companie suedeza cu sute de angajati economiile calculate pe baza timpului castigat pe angajat au fost, pe termen lung, de ordinul milioanelor de euro.
Astfel, companiile au siguranta alegerii unui angajat care are cunostinte minime de calculator, iar cei care isi cauta de lucru au sanse mai mari sa se angajeze.
Ce inseamna Licenta ECDL
O licenta ECDL este dovada unor cunostinte minime de utilizare a computerului, indiferent de sistemul de operare. Cunostinte software: utilizarea unei aplicatii de procesare text, calcul tabelar, baze de date sau de prezentare. Hardware: componentele calculatorului, notiuni despre retele, securitatea datelor sau afectiuni cauzate de lucrul la computer; Internet: folosirea browser-ului; Posta electronica: folosirea aplicatiei de mail, a agendei de adrese.
Ce inseamna Licenta Microsoft
Licenta de Microsoft Office User Specialist atesta cunoasterea pe trei niveluri de certificare (core,
expert si master) a aplicatiilor
Windows. Cei care reusesc sa treaca examenul cu un grad mediu de dificultate vor fi capabili sa faca particularizare de paragrafe,
formatare de documente, particularizare tabele, management al documentelor, creare si modificare de grafice, utilizarea Outlook ca sursa de date.