Tendinta de scadere a vanzarilor de computere personale este un fenomen care se face simtit mai ales in Statele Unite, unde mai mult de jumatate din locuitori detin un PC. In consecinta, ochii producatorilor de hardware de indreapta catre piata europeana, unde abia o treime din consumatorii casnici sunt „echipati” cu un PC, insa si pe aceasta piata bate acelasi vant rece al scaderii cererii de sisteme desktop. In acest context, este foarte posibila o scadere a preturilor computerelor.
Dupa ce a vandut mai mult de 500 de milioane de sisteme in ultimii 20 de ani, industria desktop-urilor a ajuns acum in acelasi stadiu in care se afla si cea a masinilor, televizoarelor si a altor aparate de uz casnic pe care detinatorii le folosesc pentru un timp destul de indelungat si nu le schimba decat atunci cand acestea invata sa faca lucruri noi si absolut revolutionare, in cazul computerelor acest lucru fiind, de exemplu, „citirea” de fisiere de muzica in format digital. Chiar si gigantul Dell Computers, liderul mondial al producatorilor de PC-uri, a anuntat, pentru prima oara in existenta sa de 17 ani, o scadere majora a veniturilor.
Producatorii romani stau inca linistiti, foamea compatriotilor nostri fiind departe de a fi potolita.
„Nevoia de calculatoare a romanilor este inca foarte mare, ne vor mai trebui ani buni pana cand vom ajunge la o baza instalata de sisteme, comparabila cu cea a tarilor „normale””. Astfel ca prevedem in urmatorii ani o crestere constanta a vanzarilor de desktop-uri in Romania”, spune Robert Coman, director Best Computers.