La jumatatea lunii decembrie, Alexandru Mironov, membru al Consiliului de Administratie al Societatii Romine de Televiziune (SRTV) propus de catre PDSR, declara unui ziar de mare tiraj ca are pregatit un proiect de reorganizare "din temelii" a televiziunii publice. Aceasta afirmatia este o dovada clara ca PDSR a fost nemultumit de prestatia SRTV i cei patru ani de guvernare CDR-ista. Conform proiectului Mironov, televiziunea ar trebui sa elimine din grila de programe emisiuni precum "Surprize, s
La jumatatea lunii decembrie, Alexandru Mironov, membru al Consiliului de Administratie al Societatii Romine de Televiziune (SRTV) propus de catre PDSR, declara unui ziar de mare tiraj ca are pregatit un proiect de reorganizare „din temelii” a televiziunii publice. Aceasta afirmatia este o dovada clara ca PDSR a fost nemultumit de prestatia SRTV i cei patru ani de guvernare CDR-ista. Conform proiectului Mironov, televiziunea ar trebui sa elimine din grila de programe emisiuni precum „Surprize, surprize” si „Bingo” si sa renunte total la veniturile din vinzarile de spatii publicitare. Noua grila, preciza Alexandru Mironov, ar urma sa fie realizata prin consultarea reprezentantilor Ministerului Culturii, ai Ministerului Educatiei Nationale, ai Academiei Romine si ai Academiei Nationale de stiinta. in fapt, omul PDSR si-ar dori ca televiziunea publica sa devina a doua scoala a rominilor. El ne-a declarat, totusi, ca „Parlamentul va hotari daca vor avea loc schimbari la SRTV”. Un semnal important i luarea acestei decizii va fi maniera i care va fi primit i Parlament raportul de activitate al televiziunii. „Daca raportul nu va fi unul acceptabil, atunci lucrurile se pot modifica”, subliniaza Alexandru Mironov. Pe de alta parte, la Palatul Victoria se fac speculatii referitoare la o posibila varianta potrivit careia SRTV sa iasa de sub controlul Parlamentului si sa intre sub controlul Guvernului. (Speculatii aberante se fac si itr-o astfel de institutie, iar jurnalistii le consemneaza.)
in prezent, SRTV functioneaza conform Legii 41/1994. Actualul Consiliu de Administratie si-a iceput activitatea i 1998 si are un mandat de patru ani. Orice modificare a legii ar trebui sa aiba acceptul a doua treimi dintre parlamentari. L-am itrebat pe Dumitru Iuga, membru al CA din SRTV propus de societatea civila, daca este posibila o interventie PDSR i administratia televiziunii. „in mod oficial, ne-a raspuns Dumitru Iuga, nu am auzit vreun lider responsabil al PDSR vorbind despre modificarea structurii actualului Consiliu de Administratie. L?uteri din astia, care rastoarna i citeva clipe o stare de lucruri, am mai itilnit, dupa cum curentul potrivit caruia PDSR va face schimbari i televiziune s-a nascut ica de acum un an si jumatate, cind partidul condus de Ion Iliescu, la acea vreme aflat i Opozitie, crescuse semnificativ i sondaje.” in opinia sa, modificarea legii nu s-ar putea face decit cu ajutorul formatiunii conduse de Corneliu Vadim Tudor, ceea ce ar isemna grave semnale de alarma catre cancelariile occidentale. „Daca s-ar itimpla asa ceva, s-ar isca un scandal international de nu s-ar vedea om cu om. Personal am ceva de aparat. M-am batut pentru aceasta lege ani de-a rindul, stind nemincat luni itregi. Daca va fi cazul, nu voi ezita s-o iau de la capat”, afirma Iuga. El mai spune ca i acest domeniu s-a consumat si un precedent. Puterea de pina i noiembrie 2000 nu s-a grabit sa schimbe structura CA al Radiodifuziunii, desi pentru o anume bucata de vreme Consiliul a inclus si un reprezentant al PSM, partid care nu a mai intrat i Parlament dupa alegerile din 1996.
Schimbrea Consiliului e un proces complicat
La rindul sau, Alex. L