Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului a fost stabilită de către OMS pe data de 17 septembrie, cu scopul de a fi dezvoltate politici și practici privind siguranța pacienților în lume. Această zi importantă este marcată şi la Bucureşti. Ce anunţ a venit sâmbătă din partea Administraţiei Prezidenţiale, dar şi a Ministerului Sănătăţii?
Astăzi, 17 septembrie, este Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului.
Preşedintele României se alătură iniţiativei OMS! Cum va fi marcată Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului la Cotroceni?
Anul acesta, această zi are drept temă „Siguranţa Medicamentelor”. Potrivit unul anunţ făcut de Administraţia Prezidenţială, preşedintele Klaus Iohannis se va alătura si el acestei iniţiative.
Mai exact, sâmbătă, 17 septembrie 2022, Palatul Cotroceni va fi iluminat, începând cu ora 20:00, în portocaliu, pentru a marca Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului, transmite Administraţia Prezidenţială.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), administrarea incorectă a medicamentelor provoacă jumătate din problemele asociate asistenţei medicale care pot fi prevenite, iar pandemia de COVID-19 a crescut semnificativ riscul erorilor de medicaţie.
Scopul campaniei din 2022 este acela de a creşte gradul de conştientizare asupra necesităţii îmbunătăţirii siguranţei medicamentelor, prin prevenirea erorilor asociate medicaţiei, şi promovarea utilizării lor în condiţii de siguranţă.
Oficialii Ministerului Sănătăţii le transmit românilor să fie atenţi la medicamentele cumpărate online. Se pot alege cu produse falsificate
Un mesaj în acest sens a venit şi din partea Ministerul Sănătății.
Potrivit instituţiei conduse de Alexandru Rafila, pacienții și aparținătorii acestora sunt îndemnaţi să se informeze cu privire la modul de utilizare corecta a medicamentelor și să conștientizeze importanța achiziționării acestor produse numai din surse autorizate.
„Atragem atenția asupra achiziționării medicamentelor online, din surse neautorizate, care crește riscul de a intra în posesia unor produse falsificate. Aceste produse neautorizate ar putea să nu fie evaluate corespunzător din punct de vedere al calității, siguranței și eficacității, în conformitate cu prevederile legale în vigoare de la nivelul Uniunii Europene.
Utilizarea eronată a medicației afectează milioane de pacienți în întreaga lume, iar costurile cauzate de neglijarea siguranței pacientului reprezintă o povară pentru toate sistemele de sănătate”, se arată în comunicatul de sâmbătă, 17 septembrie, al Ministerul Sănătății.
Potrivit sursei citate, este important să se acorde atenție atât locului de unde achiziționăm medicamentele, cât și modului in care sunt administrate, potrivit indicațiilor medicului.