Banca Comerciala Romana ofera maxim 5.000 de dolari sau euro pentru o vacanta in strainatate, cu o dobanda anuala de 8% si un termen maxim de rambursare a banilor de 12 luni. Astfel, pentru suma de 500 USD imprumutata pentru un an, solicitantul trebuie sa detina un avans de 75 USD, urmand sa achite 38 de dolari pe luna. Pentru a primi un credit, jumatate din veniturile nete ale solicitantului trebuie sa acopere rata totala care trebuie rambursata (credit si dobanda), plus marja de risc valutar (30%), care nu se plateste efectiv, dar se ia in calcul ca urmare a unei eventuale deprecieri valutare.
Raiffeisen Bank acorda credite de vacanta in baza unor conventii incheiate cu mai multe agentii de turism. Suma maxima este 5.000 de euro, iar perioada de rambursare merge pana la trei ani. Pentru solicitantii cu venituri mai mici de 300 euro este necesar un girant, iar dobanda este de 35% la creditele in lei si 9,5% la cele in valuta. Spre deosebire de celelalte banci, Raiffeisen a pus la dispozitia clientilor o linie telefonica gratuita, iar solicitantul isi poate evalua telefonic conditiile de creditare.
Banca Transilvania ofera credite turistice in limita a 1.500 de dolari (sau echivalentul in alte valute) persoanelor angajate cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Solicitantul trebuie sa detina cel putin 30% din contravaloarea excursiei, urmand ca banca sa participe cu restul sumei. Drept garantie, banca solicita cesiunea drepturilor salariale ale titularului, la care se adauga cesionarea veniturilor a trei giranti, angajati si ei cu carte de munca. Dobanda este de 11% pe an pentru creditele in dolari si 12% pentru cele in euro. Pentru un credit de 500 USD acordat pe un an, rata lunara ajunge la 44 USD.
Bancpost are in oferta doua credite pentru vacante: unul in lei, al carui limita este de 500 USD, iar celalalt in valuta, cu un plafon de 2.000 USD. Creditul in lei poate fi garantat doar cu doi giranti, pentru cel in valuta fiind nevoie de un depozit bancar si eventual ipoteca asupra bunurilor imobiliare, in functie de suma solicitata. Dobanda la creditele in lei este de 28% pentru creditul luat pe termen de un an si 29% pentru doi ani. „In general, sunt solicitate sume in jur de 1.000 de dolari. In ultimul timp insa, oamenii prefera sa ia fie microcredite prin oficiile postale, fie credite pentru cheltuieli curente, fie opteaza pentru descoperirea de cont, asa ca cererile pentru credite de vacanta au scazut. Motivul este ca pentru acele credite banca nu solicita nici un fel de justificare, in timp ce pentru creditul de vacanta trebuie sa aduca factura de la agentie”, spune Melania Ionescu, de la Directia Comunicare din Bancpost.
Din dorinta de a atrage clienti, agentiile de turism au inceput sa recurga la plata in rate. Daca unele agentii ofera clientilor posibilitatea de a achita contravaloarea excursiei in doua sau trei transe inainte de plecare, altele au apelat la sistemul de rate oferit de banci si au incheiat conventii cu acestea. Asa a procedat Eurofly, agentie care colaboreaza cu Bancpost, Raiffeisen si BCR, ocupandu-se in premiera de toate formalitatile necesare obtinerii creditului.”Clientul vine la noi, alege un sejur si, in functie de suma necesara, opteaza pentru un credit pe un an sau doi. Aduce la agentie toate actele necesare si noi ne ocupam mai departe de toate formalitatile. Il scutim astfel de statul la cozi si pierderea unor ore pretioase si il chemam la banca numai atunci cand se semneaza contractul de credit, pentru care prezenta lui este strict necesara”, precizeaza Teodor Calimanescu, director la Eurofly. O data creditul aprobat, banca vireaza banii direct agentiei.