Pe banii lui Tiriac castiga micii actionari

Ion Tiriac este decis sa atinga cota de 51% din actiunile bancii care ii poarta numele si asta cat mai repede. Nimeni si nimic nu-l poate impiedica, fiindca fostul as al rachetei are, inca de la infiintarea bancii, o optiune pentru cumpararea atator actiuni cate ii sunt necesare pentru detinerea pachetului majoritar (acum detine 35%).Tiriac va trebui insa sa plateasca, pentru aceste actiuni pretul pe care il va stabili AGA. Ceilalti actionari nu au nici mijloace si nici motive pentru a-l opri pe

Ion Tiriac este decis sa atinga cota de 51% din actiunile bancii care ii poarta numele si asta cat mai repede. Nimeni si nimic nu-l poate impiedica, fiindca fostul as al rachetei are, inca de la infiintarea bancii, o optiune pentru cumpararea atator actiuni cate ii sunt necesare pentru detinerea pachetului majoritar (acum detine 35%).
Tiriac va trebui insa sa plateasca, pentru aceste actiuni pretul pe care il va stabili AGA. Ceilalti actionari nu au nici mijloace si nici motive pentru a-l opri pe Tiriac, ba dimpotriva. Dupa ce va fi atins pragul de 51%, cunoscutul om de afaceri va incerca sa dea un nume nou bancii comerciale Ion Tiriac (BCIT). „Imi trebuie un partener ca sa fiu un jucator important pe piata”, spunea, la mijlocul saptamanii trecute, intr-o conferinta de presa, Ion Tiriac. „Mi-ar conveni un partener strategic, unul din marii jucatori”, a adaugat acesta, sugerand ca este in cautarea unei banci care sa-i devina asociat, daca nu cumparator al pachetului de actiuni detinute.
Banca Ion Tiriac nu sta rau nici acum, dar este limpede ca valoarea actiunilor ei va creste spectaculos in momentul in care va deveni filiala a (sa zicem) Deutsche Bank.
O prima sansa pentru ca Ion Tiriac sa-si atinga scopul se va ivi la toamna, cand banca intentioneaza o noua majorare de capital. Deocamdata nu s-a stabilit nici cat de mare va fi aceasta si nici pretul cu care vor fi vandute actiunile. Cert este ca va avea alte coordonate decat actuala marire de capital pentru care se asteapta avizul BNR (o majorare cu caracter reparatoriu, la care actionarii care au subscris initial in lei vor plati 35.000 lei/actiune, iar ceilalti vor plati 186.000 lei/actiune, dublul valorii nominale; actiunile nesubscrise vor fi anulate).
La majorarea de capital din toamna (pe care, este de presupus, Banca Nationala o va aproba) vor avea drept de participare toti actionarii, proportional cu numarul de actiuni detinute. Mai intelept ar fi sa nu-si exercite acest drept. Ar pierde din procentul detinut la BCIT, dar ar castiga timp. Astfel i-ar face loc lui Ion Tiriac sa subscrie nestingherit si sa ajunga la cele 51% din actiuni pe care le vizeaza, ca o etapa intermediara in demersul sau de a integra BCIT in reteaua unei mari banci straine.
Nu exista nici un dubiu in acest sens; cu cativa ani in urma, conducerea bancii romanesti era in tratative cu una dintre cele mai mari banci americane, iar, mai recent, s-a aflat in negocieri de asociere cu ABN Amro. Cota de piata – inca redusa – a BCIT, situatia economica generala din Romania si faptul ca Ion Tiriac nu dispunea de pachetul majoritar – dorit de orice investitor strategic au facut ca tranzactia sa nu se incheie.