Astfel, preşedintele Barack Obama va anunţa noi măsuri de sprijin pentru cei care au credite imobiliare prin reglementări pentru care nu este nevoie de acordul congresului, care a opus rezistenţă în cazul multor propuneri ale preşedintelui american, scrie Financial Times.
Schimbările în privinţa creditelor ipotecare vor fi discutate de preşedinte în Nevada.
Administraţia Obama a lucrat împreună cu Autoritatea Financiară pentru Creditarea Ipotecară, forul care supervizează activitatea creditorilor ipotecari Fannie Mae şi Freddie Mac, pentru a găsi soluţii care să le permită debitorilor să-şi refinanţeze împrumuturile chiar dacă valoarea garanţiilor, care a scăzut între timp, nu le permite să susţină integral noile credite.
Autoritatea lucrează la îndulcirea condiţiilor programului de refinanţare ipotecară, destinat debitorilor care au achitat ratele la timp, dar care nu mai au garanţii care să acopere noul credit de refinanţare.
Totodată, noile reglementări vizează scăderea comisioanelor la credite practicate de Fannie Mae şi Freddie Mac şi vor scădea sau chiar anula comisioanele achitate de debitorii care aleg să refinanţeze prin credite pe termen scurt.
Potrivit ziarului britanic, noile măsuri au fost concepute şi în scop electoral, interesul lui Obama fiind acela de a îşi asigura susţinerea în state în care populaţia a fost grav afectată de criza financiară.
Cum este în România
În România, brokerii de credit spun că majoritatea băncilor nu acceptă să refinanţeze un credit dacă valoarea garanţiilor nu mai acoperă noul împrumut, aceşti clienţi fiind consideraţi "captivi". Băncile găsesc soluţii pentru aceştia, dar acestea nu sunt accesibile oricui.
"Cei care au luat credite imobiliare în 2008, pe vârf de piaţă imobiliară, sunt captivi. Unii clienţi au venit cu o garanţie suplimentară ori au acceptat să achite din surse suplimentare o parte din sold, aşa încât să rămână cu un credit care este acoperit din garanţie", declara Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance, pentru EVZ.