Cei doi oficiali se aflau în acel moment la Viena, după ce au fost la spectacolul organizat la Opera de Stat. Cu primii euro cash din istorie cei doi le-au cumpărat soţiilor lor câte un buchet de flori, potrivit relatărilor de la acel moment ale BBC.
După ce trecerea la moneda unică europeană s-a făcut în cele 12 state care au format, iniţial, zona euro, pe 7 ianuarie 2002, Romano Prodi declara că "introducerea bancnotelor şi monedelor euro a fost un succes" şi că "cei care au spus că nu va funcţiona nu au avut dreptate. Determinarea şi angajamentul europenilor reprezintă o resursă extraordinară şi trebuie să ne inspire să mergem înainte".
Protejaţi de şocurile externe?
Tot atunci, într-o declaraţie, Romano Prodi spunea că euro şi-a arătat valoarea disciplinând politicile economice printr-un nivel redus al inflaţiei, deficitelor şi dobânzilor.
Moneda euro "ne protejează de şocurile externe care, în trecut, ne-ar fi scos de pe făgaşul nostr, ameninţându-ne piaţa unică provocând o volatilitate valutară nejustificată", a afirmat şeful de atunci al Comisiei Euoropene.
Totuşi, acesta a avertizat că interdependenţa în creştere între economiile din zona euro face necesară o revizuire regulată şi o îmbunătăţire a coordonării politicilor economice.