Prima tranzacţie cu euro lichizi a fost efectuată acum aproape zece ani, chiar de revelion, la miezul nopţii dintre anii 2001 şi 2002. Primele două persoane care au cheltuit euro au fost preşedintele de atunci al Comisiei Europene, Romano Prodi, şi cancelarul Austriei, Wolfgang Schuessel.
Cei doi oficiali se aflau în acel moment la Viena, după ce au fost la spectacolul organizat la Opera de Stat. Cu primii euro cash din istorie cei doi le-au cumpărat soţiilor lor câte un buchet de flori, potrivit relatărilor de la acel moment ale BBC.
După ce trecerea la moneda unică europeană s-a făcut în cele 12 state care au format, iniţial, zona euro, pe 7 ianuarie 2002, Romano Prodi declara că "introducerea bancnotelor şi monedelor euro a fost un succes" şi că "cei care au spus că nu va funcţiona nu au avut dreptate. Determinarea şi angajamentul europenilor reprezintă o resursă extraordinară şi trebuie să ne inspire să mergem înainte".
Protejaţi de şocurile externe?
Tot atunci, într-o declaraţie, Romano Prodi spunea că euro şi-a arătat valoarea disciplinând politicile economice printr-un nivel redus al inflaţiei, deficitelor şi dobânzilor.
Moneda euro "ne protejează de şocurile externe care, în trecut, ne-ar fi scos de pe făgaşul nostr, ameninţându-ne piaţa unică provocând o volatilitate valutară nejustificată", a afirmat şeful de atunci al Comisiei Euoropene.
Totuşi, acesta a avertizat că interdependenţa în creştere între economiile din zona euro face necesară o revizuire regulată şi o îmbunătăţire a coordonării politicilor economice.