Cel mai bogat om din Rusia a cumpărat o echipă de baschet din liga NBA, intenţionând să-i înveţe pe ruşi să joace baschet folosind metode de antrenament americane şi trimiţând antrenorii ruşi la stagii în Statele Unite.

Miliardarul rus Mikhail D. Prokhorov a semnat un contract de 200 de milioane de dolari pentru achiziţionarea echipei de baschet New Jersey Nets. Prokhorov va investi într-o nouă arenă în valoare de 800 de milioane de dolari ce urmează a fi construită pentru echipă în Brooklyn, New York.

Ediţia rusească a revistei „Forbes” îl desemnează pe Prokhorov ca fiind cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la 9,5 miliarde de dolari. Asta chiar şi după ce omul de afaceri rus a pierdut în jur de 7 miliarde de dolari anul acesta din cauza crizei globale.

Averea lui Prokhorov provine din privatizările profitabile la care a contribuit după căderea comunismului. Dintre ele a fost notabilă achiziţionarea conglomeratului industrial Norilsk Nikel de către Onexim Bank, condusă de Prokhorov. În 2007 Prokhorov a vândut acţiunile Norilsk pentru 7,5 miliarde de dolari.

Un baschetbalist printre fotbalişti

Marii oameni de afaceri din Rusia şi Europa de est sunt cunoscuţi mai ales pentru interesul lor pentru echipele de fotbal englezeşti. Miliardarul din Uzbekistan Alisher Usma deţine aproape un sfert din acţiunile clubului de fotbal londonez Arsenal, iar implicarea lui Roman Abramovich la clubul Chelsea Londra este de notorietate.

SURSA: „New York Times”

DETALII:
Citeşte şi Prokhorov, cel mai bogat rus.