Randamentele dividendelor companiilor listate au devenit mai mari decât cele ale bondurilor. În cazul obligațiunilor guvernamentale, sunt preferate cele în monede naționale.
Pericolul unei recesiuni în „W“ nu a dispărut în totalitate. Teama creată de viitorul incert convinge tot mai mulți oameni să economisească; inclusiv americanii își restrâng cheltuielile și pun bani deoparte. Iar băncile centrale dau bani ieftini instituțiilor financiare. Problema tuturor este unde pot fi însă investite economiile astfel încât randamentele să fie pozitive.
„În prezent, acțiunile sunt mai ieftine decât bondurile“, spune Harald Egger, CIO Erste Asset Management (EAM), care arată că „randamentele oferite de dividende sunt mai mari decât cele ale bondurilor, lucru foarte rar întâlnit în ultimii 30 de ani“. Diferența apare din cauza dobânzilor de referință extrem de scăzute, menite să impulsioneze revenirea economiilor.
EAM administrează fonduri în valoare de peste 45 miliarde euro, conform datelor de la finele lunii august. Majoritatea acestora, aproape 35 de miliarde, se află în Austria, pe locul secund între cele șapte state din ECE aflându-se Cehia, cu 6,1 miliarde euro, urmată de Ungaria, cu 2,1 miliarde euro. În România, Erste Asset Management administrează doar 539 milioane euro, cu care ocupă primul loc în piață, conform unei cote de 45,1%. Compania austriacă este angajată ca administrator de către investitori privați în proporție de 63,4% din total active și de către instituționali pentru restul de 36,4%. Printre aceștia se găsesc și trei bănci centrale din regiune, cu un total de 200 milioane euro date în administrare.
Se cer bonduri în monedă națională
Deocamdată însă, EAM ține banii aflați în administrare în proporție de 42% în fonduri de obligațiuni. Pe locul secund al investițiilor preferate se găseau fondurile diversificate, cu o pondere de 25%, urmate de cele de acțiuni, cu 15%, și de fondurile monetare, cu 13%.
Ponderea mare a obligațiunilor și a fondurilor monetare este o consecință directă a crizei financiare, care a deteriorat masiv cotațiile titlurilor listate. Mai mult chiar, fiind vorba și de piețe mici, pericolele asociate sunt chiar mai mari, de unde și preferința pentru bonduri. Însă acum apar probleme legate de randamentele acestora. „Limita de yielduri la bondurile pe zece ani, conform tratatului de la Maastricht, trebuie să fie cu maximum două puncte procentuale peste dobânda cea mai redusă, care acum este în Germania, la 2,39%“, spune Veronika Richter, product specialist fixed income la EAM. Pentru bondurile emise de România pe zece ani, aceasta este de 7,2%, ceea ce le face atrăgătoare în ciuda riscurilor asociate.
Ce nu înțeleg însă specialiștii austrieci este de ce Guvernul român nu apelează la emisiuni de obligațiuni în lei pe termen mai lung, de până la zece ani. „Bondurile pe termen lung în monedă națională sunt avantajoase și pentru investitori, și pentru emitenți, iar acum ar fi un moment foarte bun, dobânzile fiind scăzute peste tot“, arată și Peter Svoboda, product specialist ECE la EAM. România este văzută, în continuare, mai bine de către străini decât de către cei din interior, cu viziunea că peste zece ani investițiile din țara noastră vor avea coordonate mult diferite, mai puțin avantajoase decât în prezent.
Riscuri pe piețele emergente
„În 2007 am adăugat la portofoliul de bonduri Turcia, deoarece avem nevoie de diversificare și de aceea am intrat cu achiziții și în România și Bulgaria“, arată Peter Svoboda. În zona burselor însă, povestea este diferită. Apare, în prezent, un premium de risc la acțiunile din piețele ECE, posibilitățile de creștere la care se adaugă și dividendele fiind superioare obligațiunilor guvernamentale. Cu toate acestea, pericolele rămân, multe venite chiar din partea UE și SUA, care pot avea o influență negativă în cazul apariției unor noi probleme.
„Băncile și celelalte instituții financiare listate ar trebui evitate deoarece vin din sectoare foarte reglementate“, spune Alexader Dimitrov, head of Emerging European Equities la Erste-Sparinvest. Reprezentantul Erste face referire la situația din Ungaria, unde au fost impuse taxe suplimentare băncilor comerciale, situație care s-ar putea repeta în mai multe state din regiune. „Sigur, nu toate băncile sau instituțiile financiare vor avea probleme, exemple pozitive găsim și printre cele din Turcia, însă oricum trebuie să procedăm cu foarte mare atenție“, adaugă Dimitrov.
„Este obligatoriu ca fiecare țară din ECE să aibă o creștere economică anuală de cel puțin 1,5% pentru a recupera teren față de statele dezvoltate, iar acest nivel de creștere poate fi obținut prin utilizarea fondurilor europene nerambursabile“, spune Peter Svoboda. Pornind de la această idee, investițiile în zona emergentă a Europei par foarte avantajoase, mai ales pe termen mediu şi lung. Deocamdată însă, România are de recuperat timpul pierdut din cauza absenţei reformelor structurale. Iar un alt risc identificat de austrieci este emigrarea „inteligenței“, exemplul negativ fiind Bulgaria, de unde 10% din populație a plecat deja.
Băncile și celelalte instituții financiare listate ar trebui evitate, deoarece fac parte din sectoare foarte reglementate, cu efecte directe asupra rezultatelor financiare.
Alexander Dimitrov, director, Erste-Sparinvest
539 milioane de euro este valoarea activelor Erste Asset Management România, sumă cu care ocupă primul loc pe piața autohtonă, cu o cotă de peste 45%
45 miliarde de euro este valoarea activelor pe care le are în administrare Erste Asset Management în șapte state din Europa Centrală și de Est