„Reuşita planului de reclădire economică stă în parteneriatul cu dumneavoastră, sistemul financiar-bancar, pentru că este clar că repornirea economică, procesul de dezvoltare economică, stimularea procesului de investiţii, stimularea puterii de cumpărare a românilor pentru menţinerea sau asigurarea unei cereri care să ajute companiile să-şi crească producţia să revină la un nivel de activitate depinde foarte mult de susţinerea şi de colaborarea dintre Guvern, mediul de afaceri, sistemul financiar-bancar şi toate celelalte instituţii implicate”, a declarat Ludovic Orban, potrivit unui video postat pe site-ul Guvernului.
Totodată, premierul a menţionat şi câteva din temele propuse spre discuţie reprezentanţilor ARB.
„Printre temele pe care vreau să le discutăm se numără modul de implementare a programului IMM Invest. De asemenea, aş vrea un pic să discutăm despre creditul ipotecar, despre programul Prima Casă, care a suferit anumite modificări. Aici vă spun din capul locului, trebuie să susţinem puternic din punctul meu de vedere cetăţenii care vor să îşi cumpere case. Un om care îşi cumpără casă îşi cumpără şi mobilă, îşi cumpără şi aparatură electronică, are nevoie de instalaţii electrice, de centrală ş.a.m.d..
Orice casă înseamnă de fapt un temei foarte solid pentru foarte multe cheltuieli, care generează o cerere absolut necesară pentru companii, ca să susţină un nivel de producţie cât mai ridicat. De asemenea, dacă doriţi să ne puneţi la dispoziţie informaţii legate de modul în care se derulează solicitările companiilor şi cetăţenilor legate de suspendarea plăţii ratelor”, a afirmat Orban.
”Serie largă” de măsuri
Premierul a adăugat că planul guvernamental de relansare economică va cuprinde o „serie largă” de măsuri.
„Pe lângă IMM Invest, intenţia noastră este ca într-o perioadă de timp cât mai scurtă, sigur, aici suntem dependenţi de aprobarea schemelor de stat la nivelul Uniunii Europene, de către Comisia Europeană, să introducem mai multe scheme de stat, scheme de ajutor de stat, va fi o schemă apropiată de IMM Invest pentru companiile mari, de garantare a creditelor pentru investiţii şi pentru capitalul de lucru, cu o garantare de până în 80% şi cu o subvenţie la dobândă de până în 50%. De asemenea, ne gândim la instrumente de garantare sau de reasigurare, să-i spunem, a creditelor între companii, creditelor comerciale, creditului furnizor, de asemenea la instrumente de garantare pentru instrumente de plată de tip bilete la ordin, acreditive pentru export şi aşa mai departe, care, de asemenea, ni se pare necesară „, a spus Orban.
În acelaşi context, şeful Executivului a reamintit de proiectul Guvernului privind înfiinţarea unui Fond de investiţii după modelul polonez şi de măsurile active de stimulare a ocupării măsuri, care vor fi finanţate prin programul european SURE.
„Şi aşteptăm cu mare interes discuţiile de săptămâna viitoare privitoare la ‘Recovery fund’, care ar putea să ne pună la dispoziţie instrumente financiare extrem de utile pentru susţinerea programului de relansare”, a mai spus Orban.