Codul fiscal este reexaminat încă de la începutul acestui an. Excepţiile şi scutirile de la plata impozitului pe venit au fost periate în primă fază, în iulie, când o serie de scutiri au fost eliminate. Astfel, tichetele (de masă, cadou, de creşă), plăţile compensatorii, veniturile din dobânzi şi din titluri de valoare tranzacţionate pe piaţa de capital deţinute mai puţin de un an sunt acum impozitate cu 16%.
La aceeaşi dată a fost luată în discuţie şi propunerea de impozitare a veniturilor din salarii ale programatorilor IT şi a pensiilor mai mari de 1.000 de lei.
Ambele variante au căzut în urma negocierilor din coaliţia de guvernare. Discuţia privind reanalizarea veniturilor scutite de la impozitare a rămas însă deschisă.
Principalul susţinător al impozitării generalizate este preşedintele Băsescu. „Avem o politică fiscală strâmbă. Iar dacă vorbim de modernizarea statului, trebuie să avem curajul să fiscalizăm tot ce avem în economie. Mi se pare că orice venit trebuie impozitat în România, fie că trebuie să impozităm un leu“, a declarat acesta. Codul fiscal acordă câteva zeci de derogări, unele întemeiate, altele discutabile.
Opiniile experţilor în fiscalitate converg, de obicei, către aceeaşi idee, şi anume că, în acest moment, din cauza scutirilor nu este respectat principiul cotei unice. Potrivit acestora, din punct de vedere pur tehnic, aplicarea cotei unice ar fi trebuit să ducă la dispariţia majorităţii excepţiilor care erau justificate doar în sistemul anterior de impozitare progresivă, care avea ca scop o redistribuire a veniturilor cu ajutorul politicii fiscale, adică prin taxe şi impozite diferenţiate, scutiri, deduceri şi baze de impunere diferite în funcţie de pragurile de venituri. Actuala cota unică păstrează reminiscenţe din sistemul progresiv. Problema principală a Ministerului Finanţelor este acum să reuşească un reglaj fin, astfel încât scurtarea listei de excepţii să fie cât mai puţin dureroasă.
Sper ca de la 1 ianuarie, Guvernul să nu vină cu altă măsură de genul mărim TVA, ci să introducă impozit pe orice venit, inclusiv pe pensii.
Traian Băsescu, preşedintele României
Excepţii şi scutiri
– În lista veniturilor neimpozabile se află printre altele: ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, cum ar fi: alocaţia de stat pentru copii, indemnizaţia lunară primită de persoanele cu handicap, ajutorul pentru încălzirea locuinţei, indemnizaţia de maternitate, indemnizaţia de şomaj;
– Alte tipuri de venituri neimpozitate sunt: bursele, sumele sau bunurile primite cu titlu de moştenire ori donaţie, prima de stat acordată pentru economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, premiile, primele şi indemnizaţiile sportive, sumele primite de angajaţi pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare, indemnizaţia pe perioada delegării, indemnizaţiile de instalare; veniturile din salarii ale programatorilor IT;
– Excepţii de la cota de 16% sunt în prezent: impozitul pentru vânzarea imobilelor de către persoanele fizice (2% sau 3% în funcţie de perioada deţinerii), impozitul de 2% pe vânzarea produselor agricole către centre de colectare şi cel de 10% pe veniturile nerezidenţilor din dobânzi, redevenţe şi dividende de la o persoană juridică română.
Pe cine va mai ierta de impozit Codul fiscal?
20 octombrie 2010, 06:19
Ultima modificare în 20 octombrie 2010, 09:19
Codul fiscal prevede câteva zeci de excepţii de la plata impozitului pe venit. După ce a eliminat câteva dintre ele în vară, Guvernul analizează ce ar mai putea taxa din 2011.
Etichete: codul fiscal,
impozite
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Dacia a primit 317 comenzi la Mondial de l’Automobile 2010
- Banca Românească introduce cardurile cu CIP
- Citibank oferă clienților săi acces online non-stop la consultanţii băncii
- Criza ne aduce mai aproape de statele baltice
- Până în martie, cora deschide trei hipermarketuri
- Dezvoltatorul Laguna Residence a semnat un contract de finanţare cu „La Caixa“, în valoare de 10,5 mil. euro
- Cel mai rapid Ferrari din lume e fabricat în 1985
- Într-o piață imobiliară în scădere, statul a dat sume de 70 ori mai mari pe imobile expropriate
- Pacienții ar putea rămâne fără 500 de medicamente
- Paradox: În mijlocul măsurilor de austeritate, România are judeţe care au cheltuit mai mult. Vezi aici care sunt