Ciprian Gavriliu, Director Deloitte Romania
Daca esti un contribuabil care are sau a avut tranzactii cu parti afiliate, nu ai cum sa nu ai in vedere preturile de transfer, care si-au gasit, zilele acestea, loc in agenda publica: de la discursul politicianist la analize intocmite de autoritati, documente ale grupurilor nationale sau multinationale, actionari minoritari sau organizatii non-profit, toata lumea discuta despre ele.
Ordinul Presedintelui ANAF nr. 442 aduce multe clarificari privind pregatirea dosarului preturilor de transfer si a modalitatii de justificare, ajustare sau estimare a preturilor de transfer. Defineste respectarea principiului valorii de piata, defineste dosarul incomplet, defineste tendinta centrala a pietei (prevazuta si in nomele la codul fiscal), aduce clarificari privind procedura de ajustare sau estimare a preturilor de transfer si mentioneaza posibilitatea utilizarii unei analize anuale sau multianuale sau ca, pentru justificarea valorii de piata, se pot utiliza informatiile disponibile in mod rezonabil la momentul stabilirii sau documentarii preturilor de transfer.
Dar, de asemenea, ordinul prevede ca marii contribuabili care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala mai mare sau egala cu anumite praguri de semnificatie au obligatia sa pregateasca anual dosarul de preturi de transfer, iar termenul de intocmire este termenul legal stabilit pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit. Aceasta obligativitate a intocmirii dosarului preturilor de transfer se va aplica tranzactiilor derulate cu persoane afiliate efectuate incepand cu anul 2016. De exemplu, persoanele care sunt mari contribuabili si indeplinesc cerinta privind pragul de semnificatie, si care au perioada fiscala anul calendaristic, sunt obligati sa pregateasca dosarul preturilor de transfer pana in data de 25 martie 2017.
Dar ce se intampla cu persoanele, ce indeplinesc conditiile de mai sus si care au perioada fiscala diferita de anul calendaristic? De exemplu, perioada fiscala este 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016 si tranzactii cu persoane afiliate sunt desfasurate si in ultimul trimestru al perioadei fiscale, adica in ianuarie – martie 2016. In acest caz, conform prevederilor ordinului, contribuabilul ar trebui sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer pana in data de 25 iunie 2016. Parerea mea este ca ANAF a luat in considerare doar cazul in care perioada fiscala este anul calendaristic, incepand cu anul 2016.
Trebuie sa mentionez si pragurile de semnificatie ce determina daca un mare contribuabil are obligativitatea pregatirii anuale a dosarului de preturi de transfer, si anume:
- 200.000 EURO pentru dobanzi incasate/platite; sau
- 250.000 EURO pentru servicii prestate/primite; sau
- 350.000 EURO pentru achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale.
Din citirea prevederilor ordinului, reiese ca indiferent de tipurile de servicii primite de un contribuabil mare, de exemplu zece tipuri de servicii primite de la companii din grup, daca valoarea pe tip de serviciu este in jur de 25.000 EUR pe an, dar valoarea lor totala anuala este egala sau depaseste 250.000 EURO, atunci contribuabilul este obligat sa pregateasca anual dosarul preturilor de transfer si sa justifice pretul de transfer pentru fiecare tip de serviciu. Dar ce se intampla in situatia in care in 2016 compania nu este mare contribuabil, devine in 2017 mare contribuabil, si indeplineste cerinta privind pragul de semnificatie pentru tranzactiile derulate in 2016? In opinia mea, cele doua conditii (mare contribuabil si prag de semnificatie) trebuie aplicate simultan pentru aceeasi perioada fiscala si, in exemplul de mai sus, daca in 2016 nu sunt mare contribuabil, prin urmare nu exista obligativitatea pregatirii dosarului preturilor de transfer.
La cererea autoritatilor fiscale, indiferent daca este efectuata in cadrul unei inspectii fiscale sau nu, contribuabilul trebuie sa prezinte in termen de maxim zece zile dosarul preturilor de transfer.
Mai departe, ordinul 442 imparte celelalte categorii de contribuabili care nu indeplinesc criteriile prezentate mai sus, in alte doua “clase”, si anume in contribuabili care indeplinesc un alt prag de semnificatie si “altii”. Nivelul valoric al acestui prag de semnificatie este:
- 50.000 EURO pentru dobanzi incasate/platite; sau
- 50.000 EURO pentru servicii prestate/primite; sau
- 1000.000 EURO pentru achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale.
Contribuabilii care indeplinesc aceasta noua cerinta vor pregati dosarul preturilor de transfer la cererea scrisa a autoritatilor transmisa in cadrul unei inspectii fiscale si vor putea primi un termen de pregatire a dosarului cuprins intre 30 si 60 zile cu posibilitatea extinderii acestui cu inca 30 de zile.
“Altii”, dupa cum i-am clasificat mai sus, au obligatia documentarii principiului valorii de piata, in cadrul unei inspectii fiscale, conform regulilor generale prevazute de reglementarile financiar-contabile si fiscale in vigoare.
Pe scurt, “altii” nu au obligativitatea pregatirii dosarului preturilor de transfer, dar trebuie sa justifice ca preturile practicate cu persoane afiliate respecta principiul valorii de piata.
O ultima mentiune importanta, si anume ca Ordinului 442 se aplica procedurilor de administrare initiate dupa data de 1 ianuarie 2016.
Legat de aceasta ultima mentiune, se ridica o intrebare la care autoritatile ar trebui sa vina cu raspunsuri, si anume: ce se intampla cu contribuabilii care devin subiectul unei inspectii fiscale in 2016 pentru trecut? Mai exact, ce dosar trebuie pregatit de catre contribuabil in aceasta situatie? Cel conform ordinului 222 (valabil pana in decembrie 2015) sau cel conform ordinului 442?