Hotararea Tribunalului Municipiului Bucuresti de declansare a falimentului BPR va ramane definitiva, afirma juristul Cornel Ionascu, administratorul SC Real Reorganizare, Administrare si Lichidare SA – lichidatorul BPR. Numai consiliul de administratie (CA) al cooperativei mai putea depune o contestatie la sentinta tribunalului. Tot CA al BPR ar fi putut intoarce din drum falimentul, daca accepta plata obligatiilor catre creditorii care, la inceputul lunii septembrie, au redeschis procedurile de faliment. Dupa o schema similara, Emil Botea, fostul presedinte al BPR, a reusit cu aproape doua luni in urma sa scoata cooperativa din lichidare. Cand BNR a respins cererea de autorizare a BPR in calitate de si cooperativa de credit, Botea a contestat decizia bancii centrale. Este sigur, insa, ca de aceasta data a capitulat in fata problemelor financiare ale BPR.
La inceputul lunii octombrie, CA al BPR, sub semnatura lui Emil Botea, a depus in instanta o cerere prin care el insusi cerea declansarea procedurilor de faliment. In locul staff-ului BPR au intrat, acum, lichidatorii.
Procesul de lichidare a BPR va fi de durata. Lichidatorii anunta ca abia la inceputul primaverii anului viitor ar putea incepe platile catre deponenti.
O prima evaluare a bancii arata ca activele BPR sunt cu mult sub valoarea pasivelor. Cu alte cuvinte, obligatiile de plata ale cooperativei depasesc nivelul estimat pentru incasarile din valorificarea activelor sale, iar oamenii nu-si vor putea primi in totalitate sumele depuse la BPR.
750 miliarde lei datorii catre deponenti
Pe de o parte, BPR are de primit bani de la debitori, aproape 300 miliarde de lei. In schimb are de platit aproape 750 miliarde lei catre deponenti. La BPR sunt peste 60.000 de depozite deschise de deponenti. Cooperativa are de platit chiriile pentru sedii – cateva zeci de mii de dolari lunar si cheltuieli curente aferente lichidarii. Are participatii la cateva societati, insa o evaluare a acestora inca nu s-a facut.
Are in proprietate patru sedii, care vor fi valorificate. BPR nu mai are lichiditati in conturile bancare, in afara catorva zeci de mii de lei, identificati de lichidatori la un numar de sase banci comerciale, de pe raza municipiului Bucuresti. In aceste conditii, o estimare a procentajului de recuperare a banilor depusi la BPR este dificil de facut. In prezent, lichidatorul realizeaza inventarierea activelor si pasivelor cooperativei.
Termenul de finalizare este 15 noiembrie 2001. Rezultatele inventarierii vor oferi lichidatorului si judecatorului sindic posibilitatea unei evaluari mai clare a patrimoniului BPR.
O conditie pentru retragerea economiilor imobilizate in depozitele BPR este depunerea, in prealabil, a declaratiei de creanta. Pentru aceasta este necesar un timbru judiciar in valoare de 6.000 de lei (suma este valabila in prezent) si achitarea unei taxe de timbru de 300.000 lei. Lichidatorul va verifica daca sumele reclamate se regasesc in evidentele BPR. Pentru depozitele deschise de persoanele fizice la BPR, dobanzile au inghetat din data de 22 mai 2001, cand a fost initiata pentru prima data procedura de faliment, afirma Cornel Ionascu. De atunci si pana saptamana trecuta, cand Tribunalul a dat hotararea definitiva de lichidare, litigiul intre BPR si depunatori a ramas nestins. „O buna parte din creditori depusesera obiectiuni la dosarul de cerere a falimentului BPR si procedura a fost doar suspendata”, explica Ionascu.
Efectele unui faliment amanat
In schimb, dobanzile la imprumuturile contractate cu BPR curg in continuare, pana la scadenta acestora. Depozitele constituite drept garantii pentru imprumuturile contractate cu cooperativa pot face obiectul compensarilor, insa „numai dupa verificarea tuturor documentelor care au stat la baza contractelor de imprumut”, afirma aceeasi sursa.
Procesul de lichidare ar putea sa aduca elemente care sa faca posibila executarea unor bunuri ce apartin fostei conduceri a Bancii Populare Romane. Aceasta insa numai in situatia in care vor exista probe care sa confirme devalizarea cooperativei de catre fostii administratori. Reamintim ca la Politie exista mai multe plangeri penale depuse impotriva fostei conduceri a BPR, dar pana acum acestea nu au fost solutionate.
Este cert ca gradul de recuperare a sumelor depuse la BPR de catre persoanele fizice va fi scazut. Cheltuielile aferente procedurilor de lichidare vor afecta si ele nivelul recuperarilor. Acestea nu sunt decat consecintele unui faliment amanat.    

Scurt istoric al BPR

· Mai 2000 – BPR a intrat in criza financiara. Impotriva BPR au fost depuse mai multe plangeri penale la Politie. In prezent, ancheta Politiei asupra cazului BPR este departe de a fi finalizata;
· La 22 mai 2001 sectia comerciala a Tribunalului Bucuresti a dispus deschiderea procedurii reorganizarii si falimentul cooperativei de credit, la cererea unui creditor;
· La 2 iulie 2001 instanta dispune inchiderea procedurii de reorganizare si lichidare judiciara a BPR. BPR isi achitase obligatiile de plata catre reclamant;
· Pe rolul Tribunalului sunt inregistrate noi cereri si declaratii din partea altor creditori cu creante lichide, certe si exigibile;
· La 11 septembrie 2001, instanta dispune redeschiderea procedurii de reorganizare judiciara;
· La data de 23 octombrie, Tribunalul hotaraste inceperea procedurilor de faliment.