Lituania ar putea închide 12 ambasade, din cauza lipsei finanţării pe fondul crizei economice globale, a anunţat ministerul de externe de la Vilnius.

 

Seful externelor, Vygaudas Usackas, anunţă că guvernul din care face parte a redus cu jumătate fondurile pentru misiunile diplomatice, ceea ce presupune ca până la 12 ambasade să fie închise, cel mai devreme la începutul lui 2010. Nu au fost stabilite încă ţările care vor rămâne fără reprezentare diplomatică lituaniană.

 

„Întrucât finanţarea a fost redusă la 45 de milioane de dolari, nu mai putem ţine deschise decât cel mult 20 de misiuni diplomatice, ceea ce, evident, va afecta interesele conaţionalilor noştri şi nu numai”, a declarat Usackas .

 

Lituania deţine în prezent 32 de ambasade şi consulate precum şi 7 reprezentanţe în cadrul organismelor internaţionale. Ţara trece prin cea mai grea criza economică din 1995 până în prezent: deficitul bugetar a fost de 3,2% in 2008 si de 5,4% în 2009, cu previziuni pesimiste de 8% în 2010. Statul a redus cheltuielile cu 1 miliard de euro numai anul acesta, a mărit taxele şi a anulat toate scutirile fiscale valabile anterior declanşării crizei.

 

 SURSA: RIA Novosti