Ajustarile pe care principalele firme multinationale le-au operat la bugetele lor de promovare n-au influentat in mare masura industria publicitatii in primele trei luni ale anului 1999. Industria a continuat sa creasca firesc, natural, ca un copil. Aflata in al saptelea sau al optulea an de existenta (data nasterii ramane sa-l stabileasca istoricii), publicitatea poate fi considerata un copil, fara riscul de a crea o comparatie exagerata. (Asta nu inseamna ca oamenii care lucreaza in aceasta industrie sunt niste copii inocenti, dimpotriva!) Desi la inceputul anului copilul a suferit din cauza accentuarii crizei economice, a fost batut in cap (pana a fost aproape zapacit) de „urgentele” Guvernului (vezi taxa de publicitate) si s-a speriat de a sasea mineriada (bine ca n-a facut pipi in pat!), dezvoltarea sa este in afara oricarei indoieli. In comparatie cu aceeasi perioada a anului 1998, cheltuieliele publicitare au crescut in 1998, cel putin in presa scrisa si televiziune.
Cum au crescut aceste investitii ne arata datele din monitorizarea institului A.C. Nielsen, puse la dispozitie de agentia de publicitatea B.V. McCann-Erickson.
In fruntea topului firmelor care au avut mare grija sa-si promoveze produsele in primul trimestru al anului curent se afla concernul Procter&Gamble. Lider a fost si in topul similar din98. Desi monitorizarea A.C. Nielsen arata ca Procter&Gamble a cheltuit cu peste un milion de dolari mai mult decat anul trecut (sumele sunt calculate pe baza tarifelor-lista), este important de subliniat ca a avut mai putine aparitii publicitare (spoturi) in presa scrisa si tv. Astfel, conform aceleiasi monitorizari, Procter&Gamble a avut 2.419 spoturi in trim. I 98 fata de 1.709 spoturi in trim. I 99. Operatorul de telefonie mobila Mobifon are o situatie asemanatoare a cheltuielilor brute. Desi acestea au fost mai mari, numarul de spoturi a scazut de la 1.645 la 1.420.
Una dintre explicatii ar fi ca suporturile publicitare pe care firmele si le-au ales pentru a-si promova produsele si-au marit tarifele de reclama in intervalul de timp pe care il luam in discutie. Mai ales posturile private de televiziune au operat aceste majorari la inceputul acestui an.
Astfel, in primele 99, cu bani mai multi, cele doua firme au cumparat un numar de spatii de publicitate mai mic decat in aceeasi perioada a anului 1998. (Precizam ca datele A.C. Nielsen nu iau in calcul disconturile). Sau, cu alte cuvinte, frecventa aparitiiilor publicitare a fost mai mica in aceasta iarna decat in cea precedenta.
Spre deosebire de anul trecut, operatorul de telefonie mobila Mobil Rom si-a intensificat campaniile publicitare, dovada fiind cele 1.624 de spoturi (presa scrisa si tv) pentru care a cheltuit 2.306.534 dolari. In perioada la care ne referim, Mobil Rom a avut 1.013 spoturi. In schimb, Benckiser (va amintiti de Dosia?)
si-a redus motoarele. In primul trimestru, compania germana investise 1.438.130 dolari pentru 1.424 spoturi, in timp ce in acest an, cheltuielile publicitare au atins 500.360 dolari pentru 441 spoturi. Nestle a efectuat o reducere semnificativa a bugetului, de la un volum brut de 320.798 dolari la 148.280 dolari, adica de la 296 la 129 aparitii publicitare.
In absenta eternului sau rival, Coca-Cola a defilat in sezonul rece 99 cu 1.031 de spoturi. Parcurgand topul 99, nu semnalam prezenta unui nou investitor major. Doar Rom Audio Tex (cu serviciile hot-line) este o aparitie insolita in peisajul publicitar.
Pe frontul publicitatii a fost pace
13 mai 1999, 12:00
Ultima modificare în 13 mai 1999, 15:00
Ajustarile pe care principalele firme multinationale le-au operat la bugetele lor de promovare n-au influentat in mare masura industria publicitatii in primele trei luni ale anului 1999. Industria a continuat sa creasca firesc, natural, ca un copil. Aflata in al saptelea sau al optulea an de existenta (data nasterii ramane sa-l stabileasca istoricii), publicitatea poate fi considerata un copil, fara riscul de a crea o comparatie exagerata. (Asta nu inseamna ca oamenii care lucreaza in aceasta in
Etichete: arhiva,
spot
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Bombele NATO lovesc industria romaneasca
- Ciment si planuri Marshal
- Lupta cu coruptia s-a oprit la Monitorul Oficial
- Firmele prefera tineri
- Fiscul strange taxe de la fraieri si imparte bani la prieteni
- Actionarii la Perla Moldovei au avut o bafta de 2.000%
- Orasenii rontaie otravuri-trufanda
- Estul bate la usa Casei europene
- Capcanele interviului
- La Bursa, 1 leu costa numai cativa banuti