Pentru fanii muzicii moderne urmează o lună fierbinte, ce le va pune la grea încercare atât administrarea timpului liber, cât şi finanţele personale.

Artişti în vogă, monştri sacri, nume altădată celebre, dar azi intrate într-un con de umbră, ba chiar muzicieni încă aflaţi în căutarea faimei. Mai mult de o sută de formaţii, solişti sau DJ-i vor încerca să cucerească publicul autohton în cadrul a patru festivaluri ce urmează să se desfăşoare în numai o lună în Bucureşti, Sibiu şi Târgu Mureş. Vor sparge gheaţa cei de la Rock the City, festival găzduit de Stadionul de Rugby Arcul de Triumf din Capitală pe 28 iunie, unde vor cânta Limp Bizkit, Queensryche şi Saga. Biletele costă 150 de lei.

Doar trei zile mai târziu va începe la Romexpo unul dintre cele mai importante evenimente muzicale ale anului în România – B’estfest, ediţia 2009. „Ziua zero“ (1 iulie) îi va aduce pe scenă pe The Killers, alături de Patrice şi mulţi alţii. Festivalul propriu-zis (2-4 iulie) îi va avea drept „ancore“ pe Moby, Santana, Franz Ferdinand, Motorhead, The Charlatans, White Lies sau Orbital, în timp ce ziua a cincea („Aftershock“) este dedicată celor de la Manowar, pentru care vor încălzi publicul Hollyhell sau Trooper.

Potrivit organizatorilor, biletele costă 130 de lei pe zi pentru 1-4 iulie, dacă sunt achiziţionate până în 30 iunie, respectiv 150 de lei după această dată, 100-150 de lei pentru ziua a cincea, în funcţie de poziţia faţă de scenă, iar abonamentele (aflate la vânzare doar până în 30 iunie şi valabile pentru concertele din 2, 3 şi 4 iulie), 270 de lei.

Sibienii speră la profit

164-32178-35killers125.jpgAflat la a treia ediţie, festivalul Artmania se va desfăşura la Sibiu, în Piaţa Mare, în zilele de 17 şi 18 iulie, capete de afiş fiind Nightwish, Opeth sau My Dying Bride, şi se va încheia, pe 19 iulie, cu un concert inedit Luna Amară, găzduit de cetatea Cisnădioara. Biletele costă 110 de lei pe zi pentru primele două zile, în cea de-a treia accesul fiind permis doar posesorilor de abonamente, în limita locurilor disponibile. Dacă tot vorbim de abonamente, acestea costă 180 de lei. „Aşteptăm 12.000 de spectatori plătitori. De altfel, biletele vor aduce cam 80% din încasările de circa 330.000 de euro ale festivalului, restul provenind, în proporţii aproximativ egale, de la sponsori, res­pectiv din activităţi de merchandising şi comercializare de produse alimentare“, arată Claudiu Stanciu, PR coordinator al evenimentului.

Stanciu a mai dezvăluit că ediţia din acest an a Artmania costă 300.000 de euro, circa 65% din sumă fiind dedicate onorariilor artiştilor, 15%, pentru „scenotehnică şi producţie“, 10%, pentru promovare, 5%, pentru amenajarea lo­caţiei, iar 5%, pentru „alte cheltuieli“.

60.000 de fani pe malul Mureşului

La mai puţin de o săptămână după Artmania şi la doar 130 de kilometri distanţă va avea loc, între 23 şi 26 iulie, în Târgu Mureş, Coke Live Peninsula. Peste 60 de artişti (marea majoritate din România şi Un­garia) vor con­certa pe ce­le patru sce­ne existente în locaţia de pe malul Mureşului. Capete de afiş vor fi Prodigy, Tiesto şi Nine Inch Nails. Alături de ei vor mai apărea în faţa publicului, printre alţii, Primal Scream, Timpuri Noi, Vama, OCS, Luna Amară, Viţa de Vie sau Pavel Stratan, dar şi Iris, la primul concert după intervenţia chirurgicală suferită de solistul Cristi Minculescu.

„Aşteptăm peste 60.000 de vizitatori, care vor avea la dispoziţie 3.000 de locuri pentru instalarea corturilor, aproape 200 de toalete ecologice şi peste 100 de duşuri. Totodată, posesorii de abonament vor avea acces gratuit şi la ştrandul aflat în imediata apropiere“, au declarat organizatorii evenimentului.

Biletele pentru prima zi vor costa 40 de lei, iar pentru următoarele trei, câte 80 de lei, dacă sunt achiziţionate în avans, respectiv 100 de lei, dacă sunt cumpărate de la intrare. Abonamentele pe patru zile costă 199 de lei în avans, respectiv, 240 de lei la intrare.

1.030 de lei cel puţin trebuie să scoată din buzunar fanii care doresc să participe la toate cele patru festivaluri programate în următoarea lună în România

Cât ne costă

Cea mai ieftină – „ziua zero“ de la Peninsula (40 lei). Cele mai scumpe – B’estfest (la intrare) şi Rock the City – 150 lei. Abonamente – 270 lei, la B’estfest, 180 lei, la Artmania, 199 lei, la Peninsula

ALTERNATIVE LA VECINI

SZIGET Celebrul festival din Budapesta va avea loc între 12 şi 17 august, principalii participanţi fiind Snow Patrol, Lily Allen, Fatboy Slim, Prodigy, Manic Street Preachers, Offspring, Faith No More şi Placebo.

KALIAKRA În staţiunea bulgărească Kavar­na vor cânta, între 1 şi 3 iulie, Scorpions, Dream Theater, Mötley Crüe, Anthrax.

EXIT În Novi Sad pot fi ascultaţi live, între 9 şi 12 iulie, Korn, Lily Allen, Manic Street Preachers, Moby, Prodigy sau Madness.