Pe MP3 playere se aude cântecul de lebădă

Apărute pe piaţă în urmă cu 12 ani, MP3 playerele au revoluţionat lumea muzicii, însă în ultima vreme acestea au înregistrat, la nivel european, un recul al vânzărilor, locul lor tinzând să fie luat de alte dispozitive. Primele MP3 playere au fost lansate pe piaţă la sfârşitul anilor ’90 şi au înlocuit rapid aparatele care redau muzica de pe CD-uri şi de pe casete. Acestea s-au impus foarte uşor datorită faptului că puteau stoca un număr mare de piese într-un spa

Apărute pe piaţă în urmă cu 12 ani, MP3 playerele au revoluţionat lumea muzicii, însă în ultima vreme acestea au înregistrat, la nivel european, un recul al vânzărilor, locul lor tinzând să fie luat de alte dispozitive.

Primele MP3 playere au fost lansate pe piaţă la sfârşitul anilor ’90 şi au înlocuit rapid aparatele care redau muzica de pe CD-uri şi de pe casete. Acestea s-au impus foarte uşor datorită faptului că puteau stoca un număr mare de piese într-un spaţiu mic, fără să afecteze calitatea sunetului.

Spre deosebire de CD playere, care redau doar câteva melodii şi sunt mai greu de transportat, MP3 playerele pot înmagazina mii de melodii, iar unele modele au mai puţin de 30 de grame. În plus, acestea au mai multe funcţii, precum cea de reportofon, redare video, foto, alarmă sau radio FM.

În prezent, MP3 playerele par să fi căzut în dizgraţie. Producătorii de telefoane mobile au lansat, în ultimii ani, modele dedicate melomanilor. Sony Ericsson şi Nokia au game speciale Walkman, respectiv XpressMusic, iar introducerea mufei jack de 3,5 mm pe telefoanele mobile a reprezentat o lovitură grea dată pieţei de MP3 playere.

În ultimul raport al Observatorului European pentru Tehnologia Informaţiei (EITO), se arată că piaţa de MP3 playere de pe Bătrânul Continent va scădea cu 14% anul acesta, trend care se va menţine şi anul viitor.

„MP3 Playerele sunt cel mai bun exemplu de cât de repede se poate schimba piaţa high-tech“, a declarat Bruno Lamborghini, şeful EITO.

Britanicii cumpără cele mai multe MP3 playere

MP3 playerele au atins apogeul în Europa în anul 2007, când s-au comercializat 43,5 milioane de dispozitive. Cei de la EITO estimează că anul acesta se vor vinde doar 28 de milioane de playere în toată Europa.

Cea mai mare piaţă din Europa este Marea Britanie, însă cei de la EITO estimează că, anul acesta, vânzările vor scădea aici cu 22%, până la 630 de milioane de euro. În Germania se va înregistra o scădere de 21%, în Franţa de 16%, în Italia de 11%, iar în Spania, de 6%.

Piaţa din România este constantă

În ţara noastră, MP3-urile sunt încă la modă. Pe stradă sau în metrou mulţi tineri pot fi văzuţi ascultând muzică în căşti. Aceştia preferă un MP3 player în detrimentul telefonului mobil, nefiind mulţumiţi de autonomia oferită de celulare.

„Spre deosebire de multe alte produse IT, MP3 playerele păstrează o constantă în vânzări. Categoria nu a înregistrat scăderi foarte mari de la începutul anului şi are toate şansele să păstreze nivelul anului trecut, luând în considerare că nivelul maxim de vânzări pe această categorie este înregistrat în luna decembrie“, a declarat Mădălin Durca, director de marketing la magazinul online PC Garage.

În schimb, japonezii de la Sony văd posibilităţi de creştere atunci când vine vorba de piaţa dispozitivelor audio.

„În România, ne menţinem volumele de vânzări şi suntem unul dintre principalii jucători pe piaţa dispozitivelor audio. Estimăm o creştere uşoară pe segmentul dispozitivelor MP3 odată cu lansarea unor modele noi şi dezvoltarea de noi tehnologii“, a declarat Taiju Ishikawa, branch manager Sony România.

„Credem că piaţa dispozitivelor audio portabile ar putea găsi noi segmente de creştere plecând de la noul mod în care utilizatorii folosesc aceste gadgeturi – oamenii au tendinţa de a folosi dispozitivele MP3/4 mai mult în timpul unor activităţi dinamice: în sala de sport, în timp ce merg cu bicicleta, când fac jogging sau în drum spre birou, de exemplu“ , a adăugat Ishikawa.

28 de milioane de MP3 playere estimează EITO că vor fi vândute în acest an în Europa, faţă de 43,5 milioane în anul de vârf, 2007

Cowon iAUDIO E2
Formate suportate:  MP3, WMA, FLAC, OGG, WAV 
Capacitate:  4 GB 
Autonomie:  11 ore 
Greutate:  16,6 g 
Preţ: 165 lei
Magazin: PCFun.ro

Philips SA1ARA04K/02
Ecran: 2 inch,  176 x 220 pixeli
Formate suportate:  MP3, WMA, SMV, JPEG, BMP
Capacitate:  4 GB 
Autonomie:  30 ore  audio/ 6 ore video
Radio FM
Greutate:  47 g 
Preţ: 329 lei
Magazin: emag.ro

TEAC MP-60
Formate suportate:  MP3, WMA
Capacitate:  2 GB 
Autonomie:  10 ore
Greutate:  25 g 
Preţ: 104,54 lei
Magazin: evomag.ro

Sony NWZ E450
Ecran: 2 inch
Formate suportate:  AAC, MP3, WMA, JPG, WMV, AVC, MP4
Capacitate:  16 GB 
Radio FM
Autonomie:  50 ore audio/ 10 ore video
Greutate:  58 g 
Preţ: 499 lei
Magazin: sonycenter.ro

Cel mai vândut player portabil din lume

În privinţa primului MP3 player, există o controversă. Experţii EITO spun că primul aparat care redă fişiere .mp3 a fost Rio Diamond PMP300, lansat în anul 1998. Specialiştii în tehnologie spun că primul model de MP3 player a fost MPMan, creat de compania sud-coreeană Sae­Han Information Systems. Acest model a fost pus în vânzare cu câteva luni înaintea modelului Rio.

În ceea ce priveşte cel mai popular player din lume, nu există nicio îndoială. Compania americană Apple a lansat în luna octombrie a anului 2001 playerul portabil denumit iPod.

De atunci şi până în prezent, americanii au lansat mai multe modele şi au comercializat până în prezent 270 de milioane de iPod-uri.