Acțiunile Apple Inc. au înregistrat luni cea mai mare valoare din istoria lor, atingând o cotație intermediară de 413,23 dolari, în condițiile în care piața americană de acțiuni suferea scăderi importante, transmite Associated Press.
La acea cotație, acțiunile Apple erau în creștere cu 3,2% față de ultimul preț de vineri, dând astfel companiei o capitalizare de 383 miliarde dolari, de peste trei ori mai mare decât PIB-ul României pe 2011.
Până la final, titlurile Apple au alunecat spre cotația de 411,63 dolari (o capitalizare de 381,5 miliarde dolari), ceea ce consemnează încă un avans față de referința de vineri, cu 2,8%, în vreme ce indicele Dow Jones a închis în scădere cu 0,9%.
În aceste condiții, Apple este din nou cea mai valoroasă companie din SUA, detronând din fruntea clasamentului compania Exxon Mobil, care a încheiat ședința bursieră cu o capitalizare de 358 miliarde dolari.
Acțiunile Apple au crescut consistent în ultima perioadă, în ciuda retragerii emblematicului Steve Jobs din funcția de CEO pe 24 august din cauza probllemelor medicale. La o zi după anununțul retragerii, acțiunie au închis la 373,72 dolari.
Analistul JP Morgan Mark Moskowitz specula într-o scurtă analiză de luni că Apple ar putea lansa noul iPhone în această toamnă – un iPhone 5 care este mai ușor și mai subțire, va fi comercializat în întreaga lume și este ușor îmbunătățit față de iPhone 4 care a avut ca țintă exploziva piață din China.
Moskowitz specula că Apple ar putea încheia un nou deal cu o rețea de telefonie chineză care i-ar da acces la mai mult de 100 de milioane de clienți. În prezent, Apple are parteneriat doar cu rețeaua chineză Unicom, cu 180 milioane de clienți, potrivit lui Moskowitz.
El spune că investitorii ar trebui să înceapă să se pregătească pentru mai multe surprize pozitive în ceea ce privește creșterea iPhone. Moskowitz consideră acțiunile Apple subevaluate, avansând un preț țintă de 525 dolari.
În prezent, acțiunile Apple se tranzacționează la de 13,7 ori câștigurile pe acțiune estimate de analiști pentru anul 2012.