Deşi numărul celor care caută un loc de muncă pe piaţa IT&C s-a multiplicat, calitatea candidaţilor lasă de dorit. Firmele angajează acum numai seniori.

În noiembrie anul trecut, preşedintele Asociaţiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (ATIC), Vasile Baltac, anticipa că informatica va fi una din puţinele zone de activitate care nu va fi afectată de recesiune în 2009. „Criza din Europa va crea noi locuri de muncă în tehnologia informaţiei din România, datorită competitivităţii cost/performanţă a industriei“, declara el atunci pentru revista Capital. Preşedintele ATIC avansa chiar ideea unor creşteri salariale în domeniul IT&C, de 10-15 procente.

În luna aprilie din acest an, cercetarea efectuată de Catalyst Solutions prezintă o altă imagine. 36,6% din participanţii la studiul „Cum reacţionează piaţa IT la criză“ spun că au avut loc restructurări în companiile în care lucrează, 14% recunosc că li s-au redus salariile şi 30,6% se plâng că le-au fost eliminate bonusurile. Aproape jumătate dintre respondenţi menţionează că, în ultimele şase luni, au fost făcute reduceri ale bugetelor companiilor, care au afectat dezvoltarea lor profesională.

Meseriaşii cu experienţă, daţi  în urmărire generală

Mihai Bonta, senior research consultant în cadrul agenţiei de recrutare Advice Human Resources, consideră că piaţa IT&C nu putea rămâne insensibilă la situaţia economică existentă: „Marile companii, dar şi cele mai mici, au redus foarte mult angajările sau le-au îngheţat. În acelaşi timp, s-au concentrat exclusiv pe specialişti, pe seniorii din IT. Acest lucru modifică major mediul ambiant din multe companii de IT, care, până anul acesta, în contextul unei expansiuni agresive, pentru a compensa numărul relativ mic de seniori, se transformaseră în adevărate săli de curs practic pentru studenţi sau proaspăt absolvenţi.“

Păreri similare avansează şi Silviu Savin, directorul de creaţie de la Joobs.ro, portal specializat în domeniul recrutării în IT: „Firmele nu-şi mai permit să formeze juniori, astfel încât vânează oameni cu experienţă. Preferă să angajeze mai puţini oameni, dar care sunt productivi imediat ce ajung in interiorul companiilor.“ Mihai Bonta vine cu un exemplu concret: „Unul dintre clienţii noştri, o companie cu peste 150 de angajaţi, care recruta anul trecut 10-15 programatori într-o lună pentru a putea face faţă fluxului de demisii, acum angajează sporadic şi, de multe ori, pentru că apare un nou proiect pentru care nu există resurse interne.“

156-29411-10cariere2.jpg

Oferte pentru softişti vin destule din străinătate

Pe de altă parte, procesul de selecţie a devenit mai dificil. Având în vedere că mulţi dintre cei care trimit acum CV-uri fac parte dintre persoanele disponibilizate (şi) din motive de eficienţă, Silviu Savin apreciază calitatea candidaţilor ca fiind în scădere. Carmen Hădărău, specialist marke­ting la un alt site de recrutare online, BestJobs.ro, ne spune că, în primele luni ale acestui an, s-a înregistrat o creştere cu 326,38% a aplicaţiilor pentru ofertele publicate în domeniul IT, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

156-29413-10cariere3.jpgÎn continuare, se caută candidaţi pentru poziţii de senior pe tehnologii web Java, ASP.NET, ceea ce îl determină pe directorul de la  Joobs.ro, să creadă că soluţiile online web sunt tipul de aplicaţii care se dezvoltă mai mult în aceasta perioadă. Rudolf  Fedorovici, managing partner la Advice Human Resources, constată însă că piaţa de webdesign s-a contractat semnificativ. „Poate chiar mai mult, s-au restrâns şi firmele care produceau soft embedded pentru industria auto.“ În schimb, Business Process Outsourcing  şi casele de producţie Software angajează cel mai mult. Specialişti mai greu de găsit sunt, în continuare, cei care au o specializare de nişă, cum ar fi procesarea de semnal sau imagine şi cercetătorii specializaţi în cercetarea industrială.

Capitala continuă să ofere cele mai multe locuri de muncă în IT, ca şi marile centre universitare, Cluj, Timişoara şi Iaşi. Carmen Hădărău ne spune că informaticienii noştri sunt căutaţi de companiile din Euro­pa şi SUA la fel de mult ca şi înainte de criză.Ceea ce înseamnă că mulţi vor lua calea exilului, date fiind ne­mul­ţumirile acumulate în ultimele luni.

Pentru 40% din participanţii la sondajul „Cum reacţionează piaţa IT la criză“, efectuat de Catalyst Solutions, micşorarea salariilor şi bonusurilor este un motiv major de insatisfacţie la locul de muncă. Aproape 36% sunt nemulţumiţi şi de lipsa unei perspective de evoluţie în carieră.

Silviu Savin spune că, pentru anumite poziţii din IT, salariile au crescut totuşi cu 10% în 2009. Şansele ca ele să mai urce sunt însă minime.

Sezon deschis la vânătoarea de creiere în IT

156-29409-10_rudolffedorovici_17_c.jpgRudolf Fedorovici, managing partner, Advice Human Resources

Piaţa de recrutare cu specializare în industria IT a suferit o contracţie,  prin comparaţie cu ultimii ani. Am cules opinii care indică o scădere a recrutărilor de 40%, în ansamblu. Alte opinii indică stoparea în totalitate a angajărilor.

• În zona de design (webdesign, grafică, flash etc.) apreciem o scădere a ofertei de joburi cu cel puţin o treime. 

• În programare, oferta rămâne încă ge­ne­roasă şi, din punct de vedere cantitativ, superioară celei din design. Cu toate astea, scăderea din 2009, raportată la aceeaşi perioadă din 2008, este semnificativă.

• În zona de administrare (infrastructură şi networking), reducerea are loc într-un ritm constant, dar ne aşteptăm ca ea să se accentueze.

Pe de altă parte, companiile mari (marii devoratori de CV-uri) au dezvoltat soluţii alternative de recrutare, care sunt mult mai puţin vizibile şi care pot explica o scădere a anunţurilor de angajare.

156-29410-10cariere1.jpg