Pe pârtiile româneşti alunecă mărcile străine

Deşi cel mai ieftin echipament complet pentru schi costă 2.000 de lei, românii sunt din ce în ce mai dispuşi să investească în acest hobby. În 2005, valoarea acestei pieţe atinsese 5,6 milioane de euro, produsele provenind exclusiv din import.Informaţia esenţială pe care trebuie să o ştii atunci când intri într-un magazin de echipamente pentru sporturile de iarnă este că schiurile sunt pentru patru categorii de persoane: începători, avansaţi, performanţă şi competiţie.

Deşi cel mai ieftin echipament complet pentru schi costă 2.000 de lei, românii sunt din ce în ce mai dispuşi să investească în acest hobby. În 2005, valoarea acestei pieţe atinsese 5,6 milioane de euro, produsele provenind exclusiv din import.

Informaţia esenţială pe care trebuie să o ştii atunci când intri într-un magazin de echipamente pentru sporturile de iarnă este că schiurile sunt pentru patru categorii de persoane: începători, avansaţi, performanţă şi competiţie. Preţurile diferă foarte mult între aceste categorii de schiuri, chiar dacă mulţi nu înţeleg cum două produse, aparent identice, pot avea preţuri diferite. „Schiul avansat oferă precizie şi, odată cu precizia, vin satisfacţiile de pe pârtie“, spune Marius Niţă, directorul companiei Himalaya All Mountain Expert, care are ca obiect de activitate distribuţia unor mărci importante de echipament pentru schi, precum Rossignol, Fischer, Atomic sau Elan. Fiecare dintre aceste companii sunt prezente în România cu produse pentru schi pentru toate cele patru categorii de practicanţi ai acestui sport. Care nu este chiar atât de ieftin. Preţurile schiurilor pentru începători variază între 800 şi 1.200 de lei, cele pentru avansaţi pot costa între 1.200 şi 2.000 de lei, iar pe măsură ce îţi doreşti să faci performanţă în acest sport, hobby-ul devine mai usturător pentru buzunar. Astfel, schiurile de performanţă costă, în funcţie de marcă, între 2.000 de lei şi 2.800 de lei, iar pentru cei care vor să participe la competiţii, eforturile financire sunt şi mai mari, pentru că acest tip de schiuri poate ajunge la 3.300 de lei.

După alegerea schiurilor, este obligatoriu să îţi cumperi clăpari. Aceştia diferă în funcţie de marcă, iar preţurile lor sunt cuprinse între 500 de lei şi 1.600 de lei. Vital în alegerea clăparilor este să ştii în ce categorie de schior te încadrezi. Un începător are nevoie de clăpari în care piciorul să stea mai relaxat, deoarece coborârile pe pârtie pot provoca probleme. Celui avansat, dimpotrivă, îi sunt necesare încălţări cât mai rigide. „Întotdeauna, clăparii scumpi sunt clăpari rigizi. Schiorul avansat alunecă cu o viteză foarte mare şi nu are nevoie de flexibilitate“, adaugă reprezentantul companiei Himalaya.

Costumul este cel mai scump accesoriu

Beţele pentru schi se cumpără, de obicei, împreună cu schiurile, iar preţurile lor variază între 50 de lei şi 300 de lei. Ochelarii pentru acest sport reprezintă, poate, unul dintre cele mai importante accesorii. În afară de faptul că îţi protejează ochii, îţi asigură protecţia şi pentru o parte din faţă. Cel mai ieftin produs de acest tip costă 100 de lei, iar cel mai scump poate ajunge până la 600 de lei. Cele mai cunoscute mărci de ochelari sunt Oackley, Boeri, Rossignol şi Atomic.

Cel mai scump accesoriu pentru acest sport este însă costumul, al cărui preţ se poate situa între 500 de lei şi 7.000 de lei. Pe lângă costum, care include jachetă şi pantaloni, trebuie achiziţionată o bluză şi un pantalon de corp. Preţurile lor sunt cuprinse între 100 de lei şi 300 de lei. Pe sub costum se poartă bluza de polartec, un material sintetic, uşor, călduros şi care se usucă foarte repede. Aceasta poate fi găsită la preţuri între 50 şi 400 de lei. Şi ca să nu-ţi îngheţe mâinile pe beţe, este necesar să-ţi cumperi şi mănuşi. Ele costă între 100 de lei şi 600 de lei. Casca, masca şi crema pentru faţă costă între 180 de lei şi 720 de lei.
Chiar dacă preţurile pot fi considerate destul de mari pentru mulţi dintre români, vânzările acestor produse cresc vizibil. Anul trecut, piaţa de schiuri şi echipamente pentru schi a crescut mai mult decât dublu, adică de la 2,5 milioane de euro, în 2004, la 5,6 milioane de euro, anul trecut, după cum rezultă din datele Institutului Naţional de Statistică. Toate aceste valori reprezintă importurile de echipamente, care sunt totuna cu „piaţa“, pentru că în acest domeniu nu există producţie locală.

Jacheta Wildroses costă 830 de lei şi este din membrană gore-tex impermeabilă

Pantalonii Wildroses se pot găsi la un preţ de 500 de lei şi sunt tot din membrană de gore-tex

Căciula Spyder este din membrană gore-tex şi costă 300 de lei

Mânuşile Spyder sunt din piele naturală gore-tex, la preţul de 219 lei

Schiurile Rossignol Zenith sunt fabricate din fibră de sticlă şi costă aproximativ 1.300 de lei

Beţe Rossignol Radical, fabricate din aluminiu, la preţul de 139 de lei

Clăpari Rossignol Radical sunt din plastic şi costă 1.600 de lei

Casca Rossignol Radical este din poliuretan şi are preţul de 419 lei

Ochelari Boeri sunt din plastic şi costă 160 de lei