inainte de 1989, pe piata interna de ascensoare activau doua firme, avind obiecte de activitate complementare: IFMA Bucuresti, care se ocupa de fabricare si montaj si Ascensorul Bucuresti, care asigura service-ul. in acea perioada, nu existau importatori si toate cladirile din tara erau dotate cu echipamente de productie proprie. Inclusiv lifturile din Casa Poporului au fost produse de IFMA Bucuresti. Dar, cu toata interdictia asupra importului, sotii Ceausescu au tinut mortis sa aduca din afara
inainte de 1989, pe piata interna de ascensoare activau doua firme, avind obiecte de activitate complementare: IFMA Bucuresti, care se ocupa de fabricare si montaj si Ascensorul Bucuresti, care asigura service-ul. in acea perioada, nu existau importatori si toate cladirile din tara erau dotate cu echipamente de productie proprie. Inclusiv lifturile din Casa Poporului au fost produse de IFMA Bucuresti. Dar, cu toata interdictia asupra importului, sotii Ceausescu au tinut mortis sa aduca din afara lifturi pentru Cotroceni, Pelisor si resedinta de la Snagov.
Dupa decembrie 1989, au iceput sa fie promovate pe piata romineasca instalatiile din import. De la compania straina producatoare si pina la prima miscare pe verticala, ascensoarele trebuie sa treca mai multe teste. in prima faza, o delegatie romina de la I.S.C.I.R. (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientilor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat) se deplaseaza la fabrica producatoare pentru a inspecta produsele. Daca echipamentele corespund normelor europene si se pot adapta prescriptiilor tehnice I.S.C.I.R., itre institutia romina si compania straina se icheie un protocol. in baza acestuia, firma producatoare poate aduce ascensoare i Rominia timp de doi ani. Cind ascensoarele ajung i vama, li se verifica avizul tehnic de import si documentatia tehnica. Verificarea pentru darea i folosinta este efectuata de catre inspectorul teritorial I.S.C.I.R. dupa ce echipamentul a fost montat i imobil. Dupa toate aceste formalitati, I.S.C.I.R. ia i evidenta instalatia si o verifica periodic. in prezent, aproximativ 20 de firme straine producatoare sunt auditate si agrementate de I.S.C.I.R., printre care: Otis (SUA, dar produsele livrate pe piata romineasca provin din Austria), Schindler (Elvetia), Kone (Finlanda), din Italia – IGV, Koppel, Farma, si Rohel (Grecia). Produsele acestor companii intra i Rominia fie prin firme importatoare, fie prin filiale proprii.
Societatea Elmas SRL Brasov a avut ca obiect de activitate initial, la iceputul anilor 90, itretinerea si reparatia ascensoarelor si a altor instalatii de ridicat. in prezent, angajatii companiei realizeaza, cu avize I.S.C.I.R. si i conformitate cu standardele legale, itreaga paleta de activitati i domeniul instalatiilor de ridicat pina la sarcini de 300 tone: consulting, proiectare, constructie, import, livrare, montaj, punere i functiune, servisare. Principalii furnizori de componente, materii prime si materiale ai firmei brasovene sunt: Mannesmann Dematic AG Germania, Linde AG Germania, Liftmaterial Gremania, Mover Italia, Fenwick Franta.
Bancile si hotelurilesunt clienti fideli
Atit firmele importatoare, filialele companiilor straine, cit si producatorii interni concureaza pentru a satisface aceleasi segmente de piata. Asociatiile de locatari care au i grija ascensoarele din blocurile de locuinte compun segmentul cu ponderea cea mai scazuta. Aproximativ 80% din piata este reprezentata de banci, hoteluri, cladiri administrative, investitii private. Marile companii de constructii, precum: Bouygues, Bayindir, Campenon Bernard, Ilbau, compun grupa „megaclientilor. „De obicei, firmele se adreseaza producatorului si companiei de itretinere din tara. Dupa care, cauta si celelalte oferte existente pe piata. in final, cistiga varianta cea mai convenabila si care poate sa nu coincida cu produsele rominesti, explica Marian Besciu, sef serviciu I.S.C.I.R.
Firmele isi dezvolta activitatea de service
Printre producatorii interni de ascensoare se remarca cele doua firme cu traditie i acest domeniu: IFMA Bucuresti si Ascensorul Bucuresti. Prima companie are peste 35 de ani de experienta i domeniul proiectarii, fabricarii, montajului, modernizarii si itretinerii ascensoarelor. La iceputul anilor 90, firma bucuresteana si-a schimbat denumirea i Societatea Romina de Ascensoare IFMA S.A. Destinatiile produselor IFMA sunt diverse: cladiri de locuit, hoteluri, sedii de banci si centre de afaceri, hale industriale si depozite, cladiri i cadrul centralelor electrice si nuclearo-electrice, combinate chimice. Ascensoarele companiei din Capitala sunt avizate de Registrul Naval, putind astfel sa echipeze nave maritime si fluviale tip cargou sau petrolier. „Pina i 1989, IFMA producea aproximativ 2.000 de ascensoare anual. Dupa 90, firma s-a extins ispre service la produsele proprii. Acum, din cauza conditiilor economice, accentul cade pe segmentul de modernizare, itretinere, piese de schimb. Productia proprie raspunde unor necesitati de ascensoare noi i cladiri noi sau ascensoare noi i cladiri existente, descrie activitatea IFMA Marin Ene, sef serviciu Marketing SRA IFMA Bucuresti.
Ascensorul Bucuresti a aniversat i primavara, 50 de ani de activitate. Corneliu serdan, Manager Marketing SC Ascensorul SA, explica politica firmei: „Ne adresam tuturor segmentelor de piata, daca plecam de la premisa ca se ofera clientilor nu produse, ci pachete de servicii care graviteaza i jurul produsului de baza – ascensorul. Astfel, itelegem sa acordam clientilor asistenta tehnica si de proiectare, asistenta de montaj calificata, itretinere pentru perioada de garantie si postgarantie. in ultimii trei ani, angajatii firmei au instalat 80 de ascensoare marca Kone (firma al carei unic distribuitor a devenit i 1997) si 100 de ascensoare de conceptie proprie si cu importuri de completare (cabine, usi).
in prezent, piata ascensoarelor este i dezvoltare. „Am ajuns i situatia i care cererea este mai mare decit oferta. Se construieste i continuare si necesitatea de lifturi s-a stabilizat pe la 300-400 de instalatii, apreciaza Marin Ene.