„Cenușăreasa“ industriei IT și electronice este piața imprimantelor și a multifuncționalelor, unde utilizatorii sunt, de multe ori, seduși de numele produsului, nu de preț și calitate
Sectorul imprimantelor și a multifuncționalelor a fost cel mai lovit dintre cele care formează industria produselor electronicelor. Primele cheltuieli reduse de consumatori, atât casnici, cât și companii, au fost în această zonă, fiind preferate operațiunile de întreținere și reparație achiziției de produse noi.
Un fenomen interesant este comportamentul consumatorilor, care, de regulă, preferă să achiziționeze electronice de la mărci cunoscute, fără a lua în calcul costurile ulterioare cu consumabilele (în special, ale cartușelor de toner). „Utilizatorii din România preferă să cumpere branduri cunoscute, dar acest aspect nu este singurul care influențează achiziția“, spune Monica Otlăcan, sales & marketing manager la Brother România.
„În ultimii trei ani, decizia de cumpărare a fost influențată într-o mare măsură de prețul de achiziție; toți producătorii au scos pe piață produse competitive la nivel de preț final pentru a-și menține cota de piață, însă utilizatorii nu știau că, de cele mai multe ori, prețul consumabilelor nu era deloc mic“, adaugă Monica Otlăcan. Absurd sau nu, s-a ajuns în situația în care era mai ieftină achiziționarea unei imprimante noi (pentru zona de retail) decât cumpărarea unui cartuș nou.
Bugetele au început să se dezghețe
În al doilea trimestru al acestui an, valoarea totală a pieței imprimantelor și multifuncționalelor s-a ridicat la şapte milioane euro, conform datelor companiei de cercetare GfK România. „Odată cu trimestrul al doilea din 2011, apar semne reale de revenire, chiar dacă achizițiile se realizează în continuare cu mare atenție“, se arată în raportul GfK.
Scăderea din trimestrul al doilea față de aceeași perioadă din 2010 a fost de 3,6%. În ciuda cifrei negative, producătorii de profil se bucură de stoparea prăbușirii începute în 2009. „În 2011, bugetele de reînnoire a infrastructurii au început să se dezghețe, însă ponderea companiilor care au deblocat bugete pentru această acțiune este în continuare destul de mică“, spune Monica Otlăcan. Aici este vorba de lupta dintre înglobarea tehnologiilor de ultimă generație, care crește eficiența și competitivitatea, și amânarea cheltuielilor, care poate reprezenta diferența dintre supraviețuire și faliment.
Sectorul echipamentelor și consumabilelor de birou este cel mai mic din totalul industriei de electronice și IT. La nivelul primului semestru din 2011, valoarea acestuia s-a ridicat la 15 milioane euro, înregistrând o scădere de 15% față de prima jumătate a anului trecut și fiind singurul sector încă în scădere. Cea mai mare revenire o consemnează produsele IT, cu o creștere de 26,6%, urmate de echipamentele foto, cu 22,5%.
Tendința pieței din prezent este oricum de achiziționare a multifunc-ționalelor în locul imprimantelor clasice. „În România, trendul vânzărilor este dat de multifuncționale, un tip de echipamente apreciat pentru că înglobează o imprimantă, un copiator și, de cele mai multe ori, un fax“, spune reprezentanta japonezilor de la Brother. Pentru companie, multifuncționalele reprezintă 75% din vânzările în țara noastră. Principalii jucători, atât în România, cât și la nivel global, sunt HP, Canon, Epson, Brother și Lexmark.
La nivel mondial, vânzările de imprimante au crescut cu 6% în trimestrul al doilea al acestui an. Și pentru piața din România estimările sunt optimiste, indicând reluarea creșterii la nivelul întregului an 2011 cu circa 10%-15% față de nivelul de anul trecut, însă valoarea istorică la care s-a ajuns în 2007-2008, înainte de declanșarea crizei, nu va fi atinsă decât în 2014-2015.
În România, trendul vânzărilor este dat de multifuncționale, apreciate de consumatori pentru că înglobează o impri-mantă și un copiator.
Monica Otlăcan, sales&marketing manager, Brother România
15% este scăderea înregistrată de piața imprimantelor în primul semestru al anului, dar estimările indică o creștere de 15% pentru tot anul față de 2010