Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a scris vineri pe pagina sa de socializare că valoarea investiţiilor productive în România a fost de 87,3 miliarde de euro în 2023. Asta înseamnă echivalentul a 26,9% din Produsul Intern Brut (PIB). Anul acesta, prin buget, sunt alocate investiţii publice record de 120 miliarde lei.
Datele publicate de Eurostat pentru anul 2023 arată că România a înregistrat cea mai ridicată pondere a investiţiilor productive (formării brute de capital fix) în PIB din ultimii 11 ani.
Investițiile productive în economia românească reprezintă 26,9% din PIB
Investiţiile productive în economia românească au totalizat 87,3 miliarde de euro. Asta reprezintă 26,9% din PIB, situându-se pe locul 2 în UE27, după Cehia. Aceasta țară a înregistrat 27,0% din PIB. Aceste investiţii sunt cu 13 miliarde de euro mai mari decât în 2022. Procentul este cu 70% mai mare decât în 2020, în timpul guvernării de dreapta.
Viziune pentru România centrată pe investiţii
Aceasta reflectă o viziune pentru România centrată pe investiţii. Ea e concretizată prin investiţiile publice record de 94 miliarde lei (finanţate din buget şi fonduri externe, inclusiv PNRR). Totodată e vorba de investiţiile private, stimulate prin scheme de ajutor de stat, garanţii, contragaranţii, facilităţi, subvenţii şi alte forme de sprijin, a menţionat Adrian Câciu
„Potrivit datelor publicate de Eurostat privind dinamica investiţiilor în anul 2023, România a avut cea mai ridicată pondere a investiţiilor productive (formării brute de capital fix) în PIB din ultimii 11 ani.
Conform datelor oficiale Eurostat, investiţiile productive în economia românească au reprezentat, în anul 2023, o sumă agregată de 87,3 miliarde euro, adică 26,9% din PIB (locul 2 în UE27, după Cehia, cu 27,0% din PIB). Sunt investiţii productive mai mari cu 13 miliarde euro decât în anul 2022 şi cu 70% mai mari decât în timpul guvernării de dreapta din anul 2020.
Este rezultatul unei viziuni pentru România bazate pe investiţii, este rezultatul investiţiilor publice record de 94 miliarde lei (finanţate din buget şi fonduri externe, inclusiv PNRR) şi al investiţiilor private, stimulate şi prin scheme de ajutor de stat, garanţii şi contragaranţii, facilităţi, subvenţii şi alte ajutoare”, a menţionat Câciu.
2023 a fost anul modelului economic bazat pe investiţii
Conform oficialului, 2023 a fost anul modelului economic bazat pe investiţii. BNR confirmă acest lucru. Instituția menţionează că formarea brută de capital fix (investiţiile productive) a avut un parcurs remarcabil. Aceasta e marcată o premieră în ultimii ani, cu o contribuţie la creşterea economică de 3,6 puncte procentuale. În context, s-a depășit contribuţia consumului populaţiei, care a fost de 2,2 puncte procentuale.
Ministrul Investiţiilor a transmis că eforturile vor continua. Pentru anul 2024, bugetul alocă investiţii publice record de 120 miliarde lei. Cifra e dublă faţă de momentul intrării PSD la guvernare în 2021. Se vor stimula investiţiile private cu valoare adăugată medie şi ridicată prin noi scheme de ajutor. S-a returnat în economie de trei ori mai mult decât guvernarea de dreapta din perioada 2020-2021.
„Vom continua. În anul 2024 sunt alocate prin buget investiţii publice record de 120 miliarde lei, duble faţă de momentul intrării PSD la guvernare în anul 2021. Vom stimula investiţiile private cu valoare adăugată medie şi ridicată prin noi scheme de ajutor, întorcând în economie de trei ori mai mult decât guvernarea de dreapta din perioada 2020-2021”, a transmis ministrul Investiţiilor.
Astfel, se preconizează obţinerea celei de-a doua cele mai mari creşteri economice din UE în acest an. Printr-un parteneriat real cu mediul privat şi o remunerare corectă a muncii, se estimează atingerea unui PIB de circa 500 miliarde euro. Acest lucru e valabil în 4-5 ani (de la 325 miliarde euro în 2023). A devenit, astfel, cea mai puternică economie din Europa Centrală şi de Est în termeni de PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare.