Ultimii trei investitori care s-au încumetat să deschidă baruri în Centrul Istoric al Capitalei pariază, fiecare, pe obţinerea unor venituri de peste 500.000 de euro în primul an de operare.
Luna aceasta, Europa Group, un puternic grup lituanian, a deschis un pub pe strada Smârdan din centrul vechi. Dirty Harry’s este prima mutare pe care un dezvoltator imobiliar o face pe piaţa românească de food&bar şi, în acelaşi timp, prima investiţie de acest tip a lituanienilor. „Linia aceasta de business a fost deschisă special pentru România, pentru că acest segment este mult subdimensionat faţă de cererea existentă şi de cea potenţială“, explică Daniel Ticu, directorul diviziei. „Pentru prima unitate ne-am orientat către Centrul Istoric, întrucât contăm pe restaurarea completă a acestuia, mai ales că, restaurat parţial, a atras anul trecut un număr mare de persoane, mai ales vara“, adaugă managerul. În 2010, Europa Group va deschide încă cel puţin cinci unităţi pe acest segment, începând cu un restaurant, tot în Centrul Istoric.
De departe cel mai fidel investitor în zona istorică a Capitalei este olandezul Jerry van Schaik. A început în 2004 cu cafeneaua Amsterdam, care, după un debut promiţător, a fost nevoită să-şi închidă porţile din cauza deciziei administraţiei publice locale de a restricţiona accesul în centrul vechi. Deşi dezamăgit, olandezul nu a renunţat la România şi, la scurt timp, a deschis un hotel pe al cărui frontispiciu a pus tot un nume cu o puternică rezonanţă olandeză: Rembrandt. „Covaci (strada pe care era cafeneaua Amsterdam – n.red) nu este nici acum pregătită să atragă clienţi dispuşi să cheltuie bani“, explică van Schaik.
A rămas însă foarte ataşat de prima sa investiţie, iar spre finele anului trecut, a deschis, vizavi de clădirea BNR, o nouă cafenea, pe care a denumit-o Van Gogh. Aici a investit 150.000 de euro, banii pe care speră să-i recupereze în trei ani. Asociat îi este un fost client de-al său, Pieter de Ruiter, liderul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică de la PricewaterhouseCoopers. Pentru finalul acestui an, cei doi estimează o cifră de afaceri de aproximativ 600.000 de euro. „Am început 2010 la putere maximă şi deja ne gândim să extindem bucătăria, pentru că iniţial nu plănuisem să avem şi mâncare“, spune van Schaik, menţionând că se gândeşte să reînvie „restaurantul“ indonezian pe care-l avea la Amsterdam.
Circa 30% din clienţi sunt expaţi
Dragoş Mischie, directorul general al grupului Trotter Prim, este, de asemenea, un afacerist care a pariat pe potenţialul Centrului Istoric. În urmă cu câteva luni, el a inaugurat pe Strada Franceză primul său pub, „Cantina Sport“. Cu o investiţie iniţială de 120.000 de euro, Mischie estimează că va încheia anul acesta cu o cifră de afaceri de circa 700.000 de euro şi că investiţia va fi recuperată în trei ani. „Rezultatele după primele luni sunt mult peste aşteptări“, declară Dragoş Mischie, menţionând că toţi cei care vin în Centrul Istoric au venituri peste medie şi sunt dispuşi să cheltuie sume de bani consistente. „Vin în locurile pe care le ştiu, nu intră la nimereală“, explică acesta, menţionând că 60% din banii încasaţi zilnic vin din consumul de seară.
În Centrul Istoric funcţionează, în prezent, aproximativ 100 de puburi, baruri, restaurante sau cafenele, mai mult de un sfert dintre acestea fiind poziţionate pe străzile Franceză şi Şelari. Numărul total al locurilor în aceste unităţi este de circa 10.000-15.000, potrivit unui studiu realizat de Trotter Prim.
Nou veniţi
150.000 euro este investiţia medie într-o cafenea, pub sau bar, în Centrul Istoric. Banii sunt recuperaţi în maximum trei ani.
DIRTY HARRY’S
Investiţie: câteva sute de mii euro
Nr. locuri: 185
Proprietar: Europa Group
Estim. afaceri 2010: N/A
CANTINA SPORT
Investiţie: 120.000 euro
Nr. locuri: 100
Proprietar: Trotter Prim
Estim. afaceri 2010: 700.000 euro
VAN GOGH
Investiţie: 150.000 euro
Nr. locuri: 90
Proprietar: Smârdan nr.9 SRL
Estim. afaceri 2010: 600.000 euro