Dacă v-ați plimbat vreodată pe Lascăr Catargiu sau ați fost blocați în trafic, cum se întâmplă deseori pe această arteră din centrul Capitalei, trebuie să fi remarcat o casă impunătoare, reședința unui magazin de lux, tronând undeva la jumătatea distanței dintre Romană și Victoriei, pe mâna dreaptă. Numele magazinului este, aproape ostentativ aș spune, Casa Frumoasă și a început ca un magazin dedicat exclusiv bărbaților. Pentru trecătorul de rând, casa arată, în același timp, impresionant și intimidant. Brandurile afișate afară sunt exclusiviste, dar, mai mult decât atât, aspectul luxos al vilei te face să te întrebi cine-și permite să facă cumpărăturile acolo. De la începuturile crizei încoace, am urmărit cu interes existența acestui stabiliment și m-am întrebat cât o să reziste. Nu numai că nu a dat semne de oboseală după atâta timp, dar chiar a inaugurat, la începutul anului trecut, un nou etaj, dedicat colecțiilor feminine, și un restaurant la fel de spectaculos, numit Veranda Casa Frumoasă. Cu această ocazie am aflat că proprietatea se întinde până pe Clopotarii Vechi, o stradă, oarecum paralelă cu Lascăr Catargiu, unde se află, de altfel, și intrarea în restaurant.
Veranda cu pricina este o construcție extrem de elegantă, în ton cu arhitectura superbă a vilei. Este realizată din metal și sticlă și te duce cu gândul la o seră dintr-o grădină englezească de la începutul secolului al XIX-lea. Am aflat că este creația Elenei Busato, arhitect și designer italian extrem de bine cotat în străinătate și autor a multor astfel de lucrări. Nu știam cine este până n-am căutat-o pe internet, dar pot să spun că proiectul ei din București arată foarte bine. Nu știu să existe în acest oraș un colț amenajat atât de luxos, cu materiale și decorațiuni atât de scumpe, dar, în același timp, aranjate cu foarte mult bun-gust. De la mobilierul somptuos și extrem de comod, fețele de masă brodate și scrumierele masive de cristal până la lumina spectaculoasă a spațiului, provenită fie de la fereastra din mijlocul tavanului, în timpul zilei, fie de la corpurile de iluminat extrem de discrete, care proiectează o lumină odihnitoare seara. Fără îndoială, proprietarul nu s-a uitat la bani, așa cum n-a făcut-o nici cu magazinul, care funcționează bine merci de atâția ani.
Bineînțeles că investițiile nu puteau să se oprească la design. Au adus și un chef străin la fel de titrat, care a compus un meniu cu pretenții de haute cuisine. Nu știu dacă este cea mai fină mâncare din București, însă este foarte bună cu siguranță. Și, din ce am gustat eu, fără greșeală.
Prețurile sunt pe măsură sau, mai bine zis, fără măsură. Veranda este, cu sigu­­ranță, cel mai scump restaurant vizitat de mine până acum. Iar dacă în privința mâncărurilor să spunem că mai poți face slalom ca să obții un total rezonabil, lista de vinuri te îndeamnă la sobrietate. Ce-i drept, sunt numai vinuri unul și unul, însă la prețuri greu de digerat chiar și în compania mâncărurilor acelea gustoase.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

Am vizitat restaurantul cu un grup de prieteni, prin urmare am putut să gust din mai multe feluri și toate mi s-au părut excelent pregătite. Vă recomand crochetele de crab și praz cu sos tartar clasic (44 de lei) sau crochetele de brânză pane cu sos de ardei roșu (38 de lei) pentru aperitiv. La felul principal, creveții în pacentta cu piure de cartofi și sos de șofran (69 de lei) a fost delicios, dar nici dorada cu crustă de fistic și ardei roșu (60 de lei) nu este mai prejos .
Pentru desert vă recomand înghețata Tartufo de ciocolată cu fructe pe pădure (45 de lei). Cel mai ieftin vin din listă este un Rosa dei Frati (130 de lei), un vin excelent de altfel și singurul pe care îndrăznesc să vi-l recomand. Dacă buzunarul vă permite, puteți găsi la Veranda vinuri de colecție precum Alteni di Brassica 2007 (560 de lei), Chateauneuf du Pape Le Vieux Telegraphe 2008 (520 de lei), Sassicaia 2007 (1.010 lei) sau Ornellaia 2007 (1.100 lei).
Legendă

Mâncare: 5 puncte din 5
Serviciu: 4 puncte din 5
Atmosferă: 5 puncte din 5

Casa Frumoasă
Strada Clopotarii Vechi 5
021.317.60.07., 0733.735.932.
www.casafrumoasa.ro