PEDEAPSĂ Ce păţeşti dacă încerci să îl intimidezi pe fondatorul Facebook

Un om de afaceri care a pretins că i se cuvine 50% din cea mai mare reţea de socializare din lume, Facebook, a fost arestat vineri de autorităţile americane şi acuzat de fraudarea fondatorului şi CEO al acestui site, Mark Zuckerberg, a anunţat ministerul public.

Paul Ceglia, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat la domiciliul său din Wellsville (vestul statului New York), sub acuzaţiile de fraudă poştală şi electronică, potrivit unui comunicat dat publicităţii de biroul procurorului Preet Bharara. El riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare pentru fiecare din cele două capete de acuzare.
În aprilie 2011, Ceglia a depus plângere la tribunal pentru a primi ceea ce Zuckerberg, cu care a colaborat o perioadă, i-ar fi "promis".
El a susţinut că, la 28 aprilie 2003, cu un an înainte de lansarea Facebook, Mark Zuckeberg a semnat un contract pe baza căruia l-a plătit cu 1.000 de dolari în schimbul dezvoltării, până cel mai târziu la 1 ianuarie 2004, a unui site ce s-ar fi numit ‘The face book’. Astfel, Zuckerberg ar fi devenit proprietarul a 50% din afacere, restul urmând să-i revină lui Ceglia.
În sprijinul cererii sale, Ceglia a prezentat un contract de două pagini semnat de mână de către amândoi, potrivit căruia Mark Zuckerberg accepta să-i cedeze jumătate din veniturile obţinute după dezvoltarea site-ului.
Autorităţile americane au descoperit că Paul Ceglia a falsificat un parte din acest contract, precum şi aşa-zise e-mailuri primite de la fondatorul celebrei reţele de socializare.
Asigurările date de Ceglia că deţine un drept contractual asupra a 50% din Facebook sunt complet false. Pur şi simplu, Ceglia a înlocuit prima pagină a unui contract cu o nouă pagină falsificată pentru a lăsa să se creadă că Zuckerberg a acceptat să îi cedeze o parte din (reţeaua) Facebook", a precizat ministerul public. "Ceglia a falsificat, fabricat şi distrus probe pentru a-şi apăra plângerea falsă’, a mai menţionat procurorul american.
În martie, avocaţii companiei au cerut instanţei să respingă plângerea formulată de Ceglia, prezentându-l ca pe un escroc, şi afirmând că respectivul contract din 2003 nu se referă la Facebook, ci "la un acord pentru realizarea unor sarcini limitate de concepţie a unui site pentru o firmă desfiinţată între timp, numită Streetfax".
SURSA: AGERPRES