Cu excepţia Chinei (şi Siria şi Egipt, de unde datele nu au putut fi obţinute), Amnesty International a înregistrat 682 de execuţii în 21 de ţări pe parcursul anului trecut. Trei sferturi dintre execuţii au avut loc în Iran, Irak şi Arabia Saudită.

În Irak, numărul executaţilor aproape s-a dublat într-un an, până la 129 de persoane, din care 34 au fost realizate într-o singură zi.
Americanii au omorât 43 de criminali, plasându-se pe locul cinci în lume. Numărul s-a redus considerabil faţă de vârful atins în 1999, când au fost condamnaţi la moarte şi executaţi 98 de prizonieri.

În aprilie 2012, Connecticut a devenit al 17-lea stat american care a abolit pedeapsa cu moartea, şi al cincilea din ultimii şase ani. Alte câteva sunt în proces de a renunţa la acest sistem. Declinul numărului de execuţii din America reflectă o tendinţă întâlnită la nivel global. Anul trecut, Letonia a devenit a 97-a ţară care a scos pedeaspa capitală din sistemul juridic. Dar sunt şi locuri mai recalcitrante în care pedeapsa cu moarte încă îşi păstrează poziţia şi chiar înregistrează creşteri.

SURSA: The Economist