Alexandru Piscan, proprietarul unei firme de organizare de evenimente, este acuzat de desfășurarea de activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO. Piscan a petrecut o perioadă în SUA și a pretins în mediul de afaceri că are conexiuni solide pe continentul american, precum și relații cu persoane influente din Rusia.
Ce pedeapsă riscă Alexandru Piscan dacă este găsit vinovat?
Conform articolului 394 din Codul Penal, infracțiunile de spionaj și trădare sunt grav pedepsite în România, iar Piscan riscă ani grei de închisoare.
Infracțiunea de trădare, definită de articolul 394 din Codul Penal, este descrisă ca fiind:
„Fapta cetățeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizație străină ori cu agenți ai acestora, în scopul de a suprima sau știrbi unitatea și indivizibilitatea, suveranitatea sau independența statului, prin:
a) provocare de război contra țării sau de înlesnire a ocupației militare străine;
b) subminare economică, politică sau a capacității de apărare a statului;
c) aservire față de o putere sau organizație străină;
d) ajutarea unei puteri sau organizații străine pentru desfășurarea unei activități ostile împotriva securității naționale.”
Aceasta se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
Infracțiunile de trădare sunt extrem de severe spune avocatul Adrian Cuculis
Avocatul Adrian Cuculis a explicat pentru Adevărul că pedepsele pentru infracțiunile de trădare sunt extrem de severe și pot fi comparate cu cele pentru omor calificat.
„În contextul în care discutăm de pedeapsă ce pot ajunge și la 20 de ani iar în cazul omorului calificat pedeapsa este între 15 și 25 de ani, putem cu lejeritate să afirmăm că o asemenea infracțiune îți poate aduce ani grei de închisoare iar dacă ești găsit vinovat, având în vedere limitele de pedeapsă, este practic imposibil să scapi cu închisoare cu suspendare,” a declarat Cuculis.
El a precizat că, dacă s-ar merge pe minimul special, Alexandru Piscan tot ar avea de executat șapte ani de închisoare în ipoteza în care își recunoaște fapta. Cuculis a punctat că „este ceva de-a dreptul inedit ca un cetățean român să fie cercetat pentru o asemenea faptă în contextul în care de regulă eram obișnuiți cu fapte de spionaj și nu de trădare.”
În contextul actual al războiului la granițele României și al tensiunilor internaționale, acțiunile de spionaj sunt privite cu o severitate deosebită. Acestea nu doar că amenință securitatea națională, dar și subminează relațiile diplomatice și stabilitatea regională.
Conform DIICOT, începând cu anul 2022, Alexandru Piscan ar fi monitorizat obiective militare românești și ale NATO, situate în apropierea municipiului Tulcea. El ar fi colectat informații cu caracter militar și ar fi realizat fotografii referitoare la tehnica militară și deplasarea personalului militar în zona de frontieră cu Ucraina, pe care ulterior le-ar fi transmis unor diplomați din cadrul unei ambasade străine din România.