Este ilegal în România în orice zi din an. Se consideră infracțiune. Faci închisoare până la 7 ani

inchisoare

SURSA FOTO: Dreamstime

Păsări posibil împuşcate au fost găsite, la Brăila. Speciile nu pot fi vânate legal în nicio perioadă a anului, fapta fiind infracțiune pedepsită cu închisoare.

Ilegal în România în orice zi din an! Este infracțiune și se pedepsește cu până la 7 ani de închisoare

Asociația Euroteens a dat publicității imagini cu păsări din specii ocrotite de lege care par să fi fost împușcate, fapta constituind infracțiune și fiind pedepsită cu închisoare.

Aceste imagini, din Brăila, din zona Lacului Sărat 2, cu păsări moarte sau cu aripi rănite, aparent din cauza împușcării, au fost postate recent online de reprezentanții asociației. Specialiștii acestei asociații subliniază că speciile respective nu pot fi vânate legal în niciun moment al anului.

”Asociaţia Euroteens, prin preşedintele ei Stoica Cristinel Popa, şi Societatea Ornitologică Română – Sucursala Brăila, prin coordonatorul Marius Vernescu, reiau campania de informare cu privire la o problema de mediu pe rază judeţului Brăila, mai precis în zona Lacului Sărat 2.

În urmă unei deplasări în teren am identificat mai multe exemplare din diverse specii care erau rănite sau moarte. Cele rănite prezintă răni la nivelul unei singure aripi, ceea ce face că pasărea să nu mai poată zbura. Un posibil motiv ar putea fi rănirea prin împuşcare a acestor păsări”, au transmis reprezentanţii asociaţiei, într-o postare pe Facebook.

Aceştia publică imagini şi fotografii din zona vizată.

”Evidenţiem faptul că vânătoarea este interzisă în această perioada a anului, iar speciile care par a fi împuşcate nu pot fi vânate legal în nicio perioada a anului”, au mai transmis reprezentanţii organizaţiei.

Fapta constituie infracțiune

Potrivit articolului 42 din Legea vânătorii și a protejării fondului cinegetic constituie infracţiune de braconaj şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 7 ani sau cu amendă de la 5.000 lei la 25.000 lei, următoarele fapte:

  • vânătoarea fără permis şi fără autorizaţie de vânătoare legală;
  • vânătoarea prin folosirea ogarilor sau a metişilor de ogari;
  • emiterea de autorizaţii de vânătoare prin care se depăşeşte cota de recoltă aprobată pentru fiecare gestionar;
  • vânarea speciilor de vânat strict protejate în alte condiţii decât cele legale;
  • vânătoarea în zonele de conservare specială ale parcurilor naturale;
  • vânătoarea în rezervaţiile de tip faunistic a speciilor care fac obiectul protecţiei în aria naturală protejată;
  • vânătoarea în ariile de protecţie specială avifaunistică şi în ariile speciale de conservare constituite în baza directivelor Uniunii Europene, precum şi în celelalte arii naturale protejate de interes naţional, altele decât cele aflate în categoriile pe suprafeţele cărora nu se constituie fonduri de vânătoare, fără respectarea tuturor prevederilor referitoare la vânătoare, cuprinse în planurile de management şi/sau în regulamentele acestora;
  • urmărirea vânatului rănit pe alt fond de vânătoare, fără acordul gestionarului acestuia, ori trecerea pe un asemenea fond, cu arma de vânătoare, în afara căilor de comunicaţie;
  • vânătoarea pe alt fond de vânătoare decât cel pe care vânătorul este autorizat să vâneze;

Și vânarea în afara perioadelor permise este pedepsită

  • vânarea în afara perioadelor în care este permisă vânătoarea la specia respectivă, conform anexelor nr. 1 şi 2;
  • vânătoarea prin utilizarea pe timp de noapte a autovehiculelor sau a dispozitivelor care permit ochirea şi tragerea pe întuneric;
  • vânătoarea din elicopter, precum şi din ambarcaţiuni cu motor în mişcare;
  • vânătoarea prin utilizarea substanţelor chimice toxice folosite în combaterea dăunătorilor vegetali şi animali ai culturilor agricole şi/sau silvice, ce provoacă intoxicarea sau moartea faunei de interes cinegetic;
  • vânarea urşilor la nadă şi/sau la bârlog, fără aprobarea administratorului şi a autorităţii publice centrale care răspunde de protecţia mediului;
  • vânarea puilor nezburători ai păsărilor de interes cinegetic;
  • vânătoarea cu exemplare de şoimi, altfel decât prevede legea specială;
  • vânătoarea prin utilizarea curentului electric, a explozibililor, a otrăvurilor, a narcoticelor, a aparaturii electronice capabile să ucidă, a laţurilor, precum şi a oricăror alte capcane neautorizate, a armelor, altfel decât ţinute în mână, şi a altor arme decât cele autorizate sau omologate, după caz, pentru vânătoare în România.